Örnsköldsvik saknas det fortfarande sommarvikarier till äldreomsorgen.

Långpassen (klockan 07-20) som kommunen jobbat bort kommer därför tillbaka under sommaren för att lösa bemanningen, de har köpt in fler elcyklar och leasat fler bilar för att personalen lättare ska kunna ta sig mellan olika enheter för att arbeta där de behövs som mest: 

– Med arbetstidslagen och dygnsvilan är det svårare att få ut scheman så vi gör vad vi kan. Det blir långpass tillfälligt under sommaren och mer samplanering där personalen kommer att tvingas flytta på sig mellan olika enheter, säger Carina Vestin, chef för äldreomsorgen i Örnsköldsvik. 

Tillfälligt storhelgstillägg

Krokoms kommun har de ett bonussystem där vikarierna får 6 000 kronor extra om de fullföljer och arbetar minst 300 timmar mellan mitten av juni och mitten av augusti. Dessutom har de ett särskilt ”Yran-tillägg”, det vill säga att storhelgstillägg betalas under hela helgen som stadsfestivalen Storsjöyran pågår i närliggande Östersund.  

– Tidigare var det alltid väldigt oroligt inför Yran-helgen eftersom alla visste att det ofta blev många sjukskrivningar. De som jobbade visste inte om de skulle kunna gå hem när passet var slut. Med Yran-tillägget som infördes förra sommaren har folk stått i kö för att jobba, säger Anna Berkestedt-Jonsson, socialchef i Krokom. 

Den ordinarie personalen kan sälja semesterveckor och får 5 000-25 000 för 1-4 sålda veckor. Förra året nappade 21 personer på erbjudandet och fler än hälften av dem sålde hela sin semester på fyra veckor för 25 000 kronor. 

Susanne sålde fyra veckors semester

Undersköterskan Susanne Andreasson är en av dem som sålda alla sina fyra semesterveckor förra sommaren: 

– Jag var ledig i september i stället. Nu var det bättre väder då och jag var i en sådan situation i livet att det passade mig. Men 25 000 kronor för de veckorna är före skatt och det är rätt mycket som försvinner. Om det vore 25 000-30 000 rent vore det mer attraktivt.  

Dåligt för återhämtningen

Krokoms Anna Berkestedt-Jonsson konstaterar att det får negativa konsekvenser för återhämtningen när personalen säljer sin semester, men att kommunen inte haft något annat val om de ska klara bemanningen: 

– Vi vill inte ha det så, men vi har en enorm arbetskraftsbrist, liksom många andra Norrlandskommuner. Det finns inga arbetslösa så var ska vi få arbetskraften ifrån? 

För 2023 kostade bonusar, köpta semesterveckor och Yran-tillägget tillsammans strax över en miljon kronor. Enligt Krokoms kommun gav det ändå plus i kassan, eftersom utgifterna tidigare varit ännu högre för övertidsersättningar och höga sjukskrivningstal. 

Pajala får personalen bara sälja två semesterveckor i år, mot fyra veckor förra året. Något som Kommunal är positiva till. 

– Det är hemskt att pengar ska locka så pass att man försämrar sin livskvalitet. Folk som sålde sin semester var helt slut senare på hösten. Jag tycker att det är bra att de nu begränsar det till två veckor. Folk behöver sin semester, särskilt vi som har så kort sommar, säger Anna-Karin Drugge, huvudskyddsombud hemtjänsten i Pajala. 

Anna-Karin Drugge, med vågigt brunt hår och glasögon på huvudet tittar in i kameran. Hon har på sig en svart topp och ett halsband.
Anna-Karin Drugge.

Pensionärer räddar sommaren i Lycksele

Lycksele har man bjudit in pensionärer som ”fortfarande är nyfikna på utmaningar” till informationsträffar för att locka dem till vården. Efterlysningen gick med i ett annonsblad som delas ut till alla hushåll i kommunen. 

– De flesta som kommit på träffarna har inte jobbat i vården tidigare utan i helt andra branscher. Fler än hälften har fyllt i en intresseanmälan så det är lite av en succé, säger Pernilla Ahlström, chef för stöd, vård och omsorg i Lycksele. 

Kommunen satsar också på 16-17-åringar och har raggat vikarier i skolorna. Ungdomarna får anpassade arbetsuppgifter som kökssysslor, städ och social samvaro. 

– Det är jätteviktigt hur vi tar emot dem eftersom de kan bli våra framtida medarbetare. Hittills har det gett bra resultat, de som jobbade i fjol kommer tillbaka i år. 

Återvändarbonus har gett resultat

Många kommuner erbjuder olika former av bonus till sommarvikarierna.

Det kan handla om en bonus per vecka, att bonusen ökar ju fler veckor man arbetar eller en återvändarbonus som i Borås för vikarier som återvänder. Återvändarbonusen har gett resultat, i år har Borås fått in över 1 200 ansökningar till sommaren, en ökning med 60 procent jämfört med förra året. 

Tagit bort bonusen

Andra kommuner som tidigare haft bonus för vikarier skippar den helt i år. De tycker inte att den är ekonomiskt lönsam med tanke på resultatet. Borlänge är en av dem som helt tagit bort bonusen – och de har inte fått färre sökande: 

– Vi tror inte att bonusen haft samband med antal sökande och vi ligger faktiskt bättre till med sommarvikarier i år jämfört med tidigare år vid den här tidpunkten. Prognosen ser bättre ut även om vi fortfarande har några luckor att fylla, säger Johanna Munters, verksamhetschef omsorgsförvaltningen i Borlänge.