Undersköterskan Aziz Ehsani byter arbetsplats från Sunderby sjukhus i Luleå till sjukhuset i Kiruna under två sommarveckor – som tack får han boende och 60 000 kronor extra i lönekuvertet. 

– För mig blir det som ett litet äventyr, jag har inte varit i Kiruna tidigare. Det blir en utmaning med ett nytt ställe och nytt folk. Det känns lite nervöst, men jag gillar det och dessutom ger det extra pengar, säger Aziz Ehsani.

Bonusar för att klara bemanningen

I många av landets 21 regioner fattas det personal som kan fylla upp under semestern. 10 regioner säger att det är svårare i år än förra året, enligt en enkät som SVT gjort.

För att klara bemanningen erbjuder flera regioner bonusar och enligt samma undersökning är det region Norrbotten som betalar allra mest. Undersköterskor och skötare i region Norrbotten får 25 000 kronor per semestervecka som de flyttar utanför sommarperioden.  

Förra året sålde jag tre veckor, men i år blir det två. Jag är ensamstående med hus och för mig blir det en bra buffert som jag kan lägga undan.

Undersköterskan Ann-Sofi Karlsson

Ann-Sofi Karlsson arbetar som undersköterska på intensiven och akuten på Piteå sjukhus. Hon säljer två veckor och får 50 000 kronor extra för att jobba på sin ordinarie avdelning. 

– Förra året sålde jag tre veckor, men i år blir det två. Jag är ensamstående med hus och för mig blir det en bra buffert som jag kan lägga undan. Visst hade det varit bättre med högre löner, men nu är det detta som erbjuds och för mig som privatperson känns det som ett bra alternativ.

Hur fungerade det att skippa tre semesterveckor förra sommaren?

– Jag hade tur eftersom det var dåligt väder just den perioden jag jobbade, men egentligen skulle ha haft semester. Det är klart att jag blev tröttare eftersom jag inte var ledig, men då längtade jag till hösten i stället, säger Ann-Sofi Karlsson.

Trött personal utan semester

Förra året sålde 12 undersköterskor på intensiven/akuten på Piteå sjukhus någon eller några semesterveckor. I år är det sex stycken som nappat.

Att färre är intresserade i år handlar om att många helt enkelt blev för trötta utan semester, säger Åsa Viklund undersköterska och arbetsplats- och skyddsombud på Piteå sjukhus.

– En annan risk är att arbetsgivarna börjar driva frågan om att rucka på sommarsemestern om vi ändå verkar villiga att sälja av den, säger Åsa Viklund.

Åsa Viklund i vårdkläder med glasögon står i en medicinsk miljö, vänd mot kameran. I bakgrunden syns olika medicinska förnödenheter och dokument organiserade. Hon bär en namnbricka samt små emojis.
Åsa Viklund.

”Skjuter problemet framför sig”

Lena Vikberg är sektionsföreträdare för Kommunal i region Norrbotten. Hon förstår att summan 25 000 kronor per såld semestervecka lockar och även om regionen inte förhandlat ”erbjudandet” med Kommunal vill hon inte vara för kritisk:

– Våra grupper är ju inte särskilt högavlönade så jag har full respekt för människor som vill förbättra sin ekonomi. Det är en svår avvägning eftersom det samtidigt kan vara så att man inte får den återhämtning man så väl behöver.

Vilka risker ser du med sådana här lösningar?

– Personalen riskerar att bli utarbetad och egentligen skjuter arbetsgivaren bara problemet framför sig. När de som säljer sin semester under sommaren vill vara lediga i höst så kommer det att fattas folk då också. Pengar är bra, men de borde ge högre löner i stället och anställa mer folk, i grunden är vi underbemannade, säger Lena Vikberg.