Boden är en av flera kommuner som kämpar med att få ihop bemanningen i äldreomsorgen. Inför sommarens semestrar ska man testa en ny metod – genom att flyga hit tio undersköterskor från Spanien.

– Min första tanke var ”kan det vara möjligt?”, säger Anna-Karin Nylund, sektionsordförande på Kommunal i Boden. 

Till skillnad från i Sverige råder det arbetsbrist bland undersköterskor i Spanien. Om allt går som planerat är tanken att de ska jobba på ett demensboende i Boden, något som tidningen NSD var först att uppmärksamma.

Fram till dess kommer de att läsa en kurs i svenska. Bland annat har undersköterskorna fått ett lexikon med svenska vårdtermer. 

Medarbetare: ”Finns en stor oro”

Men bland de anställda råder det blandade känslor. Visst är det bra med vikarier som är utbildade, men å andra sidan finns det en oro över att de spanska kollegorna inte ska kunna prata tillräckligt bra svenska. 

– Vi jobbar på ett demensboende och de måste kunna förstå våra vårdtagare. Det finns en stor oro över språket, men å andra sidan finns det vikarier redan i dag som vi har det problemet med, säger Lis-Marie Nilsson, undersköterska. 

Anna-Karin Nylund, Kommunal i Boden.
Anna-Karin Nylund, Kommunal i Boden.

Anna-Karin Nylund på Kommunal håller med. 

– Om de inte kan göra sig tillräckligt förstådda får de inte heller någon medicindelegering. Då riskerar det att bli mer arbete för den ordinarie personalen, men arbetsgivaren har lovat att det ska fungera, säger hon. 

Facket följer upp arbetsmiljön

Marie-Helené Ståhl är verksamhetschef för äldreomsorgen i Boden. Hon berättar att kommunen har bildat en arbetsgrupp för att se till att de spanska medarbetarna ska kunna jobba i äldreomsorgen i sommar.

Hon konstaterar att allt inte är färdigt ännu, men att hon är hoppfull över projektet.

Idén att flyga hit personal från Spanien kom från en konsult, som har garanterat att personalen klarar av språket. I övrigt ska de ha god kunskap i engelska.

Vi har aldrig gjort det här förut och det kan såklart bli ett fiasko, men samtidigt har jag svårt att tro att det kan bli värre än vad det är nu.

Marie-Helené Ståhl, verksamhetschef

– Vi har aldrig gjort det här förut och det kan såklart bli ett fiasko, men samtidigt har jag svårt att tro att det kan bli värre än vad det är nu. De pratar inte flytande svenska, men däremot är de motiverade, utbildade och vill jobba, säger Marie-Helené Ståhl. 

Kan bli skriftliga prov

Hur ska ni säkerställa att de verkligen kan tillräckligt med svenska? Får de göra ett skriftlig prov?

– Vi har inte bestämt det ännu utan det får vi titta på senare. Konsulten ska även vara med ett tag i början av sommaren och hjälpa till, säger Marie-Helené Ståhl.

Kommunal i Boden har krävt att arbetsgivaren följer upp arbetsmiljön under sommaren tillsammans med de lokala skyddsombuden. När de spanska kollegorna väl har landat här kommer de även att få en introduktion på fem dagar.

– Då visar det sig om det här kommer fungera eller inte, men oavsett så är det minst sagt ovanligt att vi handgripligen hämtar arbetskraft från ett annat EU-land, säger Anna-Karin Nylund.