Måste jag svara om chefen ringer på semestern?

SVAR: Nej, enligt lag finns ingen skyldighet att svara i telefonen när du har semester om du och din arbetsgivare inte har gjort en överenskommelse om något annat. Du kan alltså välja själv.

Kan jag vägra om arbetsgivaren beordrar mig att komma in?

SVAR: Nej, generellt kan arbetsgivaren alltid kalla in arbetstagaren under pågående semester. Du som är anställd är alltså skyldig att arbeta om du blir beordrad att göra det. Men förutsättningen är att din arbetsgivare når dig.

Vad händer om jag är bortrest?

SVAR: Om du är bortrest och arbetsgivaren kräver att du ska resa hem för att jobba ska arbetsgivaren stå för eventuella kostnader. Det gäller anställda i kommuner och regioner, kommunala bolag och Svenska kyrkan.

Är det skillnad på om chefen ber mig att jobba och om chefen beordrar mig att jobba på semestern?

SVAR: Ja, det är skillnad. Om chefen frågar om du kan tänka dig att jobba så kan du säga nej. Om chefen beordrar dig att jobba är det svårare att säga nej.

Är det skillnad på om chefen eller en kollega ringer?

SVAR: Ja, det är skillnad. Chefen kan beordra in, det kan även bemanningen. Inte en kollega.

Vad händer om jag säger nej? 

SVAR: Det beror på omständigheterna i det enskilda fallet. Din chef kan kalla dig till ett samtal om varför du sa nej. Om en medlem i en sådan situation kommer Kommunal att titta på ärendet och se vad facket kan hjälpa till med.

Källa: Kommunal