40 timmar i veckan har blivit 35. Åtta timmar om dagen har blivit sju. I ett försök att förbättra arbetsmiljön får personalen på två förskolor i Göteborg nu testa att jobba en timme mindre varje dag fram tills årsskiftet. 

– Det låter kanske lite, men fem timmar gör skillnad, säger Helene Joabsson som är barnskötare och fackligt ombud på förskolan Konvaljegatan 8. 

Hennes kollega Maida Haidar håller med:

– Man hinner både vila och röra på sig. Vissa går på massage, vissa tränar eller bokar läkarbesök innan eller efter arbetstid.

De båda barnskötarna, som sedan januari jobbat på det här sättet, är uteslutande positiva till de förkortade arbetsveckorna. 

Stressen har minskat, kollegorna är piggare och friskare. Stämningen på förskolan är bra och personalen orkar bolla mer med varandra. Det är en personalstyrka som orkar vara engagerad på jobbet.

– Vi har energi till att faktiskt prestera mer på jobbet, säger Helene. 

Vill locka till jobb i förskolan 

Det är kommunens rödgröna styre som dragit i gång pilotprojektet, som dels ska förbättra arbetsmiljön för personalen – men också locka fler till att jobba inom förskolan.  

Kommunalrådet Marie Brynolfsson (V) säger att den respons hon fått till sig bara är positiv. 

– Vi måste hitta sätt för att människor ska vilja jobba i välfärden och orka med ett helt arbetsliv, säger hon. 

Kicki Blennerhed, ordförande för Kommunal Förskola Skola i Göteborg, håller med:

– Vi ska kunna jobba tills vi blir pensionärer. Så jag ser det som en fördel att man provar olika sätt att nå målet: att sänka vår arbetstid. 

Hon tror också att det här kommer att leda till en bättre verksamhet i helhet: 

– Det viktigaste är ju barnen och när personalen har bra arbetsvillkor har ungarna det bra. 

Också barnskötarna Helene och Maida tror att det här är ett bra sätt att få fler att vilja jobba inom förskolan: 

– Vi är inte tillräckligt många för att ta hand om många barn. Då är ju såklart en bra arbetsmiljö lockande. Så jag tror framtiden är att jobba mindre, säger Helene. 

Kicki Blennerhed med vitt hår, iklädd en svartvit prickig topp, står framför en tegelvägg och tittar rakt in i kameran.
Kicki Blennerhed.

Schemapussel måste lösas 

Projektet ska pågå året ut. Planen är att sedan titta på hur det gått för de förskolor där personalen jobbat kortare arbetsveckor – och hur man stegvis kan införa det på fler förskolor i kommunen. 

Då måste det bara pusslas lite i personalens scheman, säger Helene Joabsson på förskolan Konvaljegatan 8. Där har man under projektet fått ta in extra personal som täcker upp för att den ordinarie personalen börjar en timme senare eller slutar en timme tidigare än i vanliga fall.

– Och det ska ju kunna gå att lösa med grundbemanningen, det vill säga tre heltidare, menar hon. 

Oppositionen kritisk

Men till Dagens Nyheter har kommunens opposition riktat kritik mot att det skulle bli för dyrt att införa kortare arbetsveckor på Göteborgs alla förskolor: 

”Vänsterpartiet lurar både våra anställda och också göteborgare med den här typen av retorik och experiment”, säger oppositionsrådet Axel Josefsson (M) till tidningen. 

Kommunalråd Marie Brynolfsson (V) håller med om att ett breddande av 35-timmarsveckorna skulle innebära en kortsiktig ökad kostnad, men menar att det blir en besparing på lång sikt: 

– Det är klart att en bra arbetsmiljö och villkor kostar pengar. Men att ha personal som säger upp sig eller är sjukskriven är också dyrt, så som jag ser det har vi inte råd att inte göra något. 

Finns det något som tyder på att projektet kan utvecklas till en större satsning? 

– Vi vet inte exakt hur budgeten kommer se ut om ett år men det vi vet är att vi vill göra detta om det faller ut bra, vilket det ser ut att göra, säger Marie Brynolfsson (V). 

Och på förskolan Konvaljegatan 8 hoppas man slippa gå tillbaka till 40 timmars arbetsveckor: 

– Om det blir så är det bara att kämpa vidare för att få tillbaka kortare arbetstid, säger Helene Joabsson. 

Om projektet i Göteborg

I maj 2023 beslutade Göteborgs rödgröna styre att skjuta till 6 miljoner kronor för ett stegvis införande av sju timmars arbetsdagar på förskolor i socialt utsatta områden.

Pengarna ska fördelas över två års tid i ett pilotprojekt där personalen på två förskolor får testa att jobba kortare arbetsdagar.

Syftet är att skapa en bättre arbetsmiljö för de anställda och att locka mer personal till förskolorna i dessa områden.

Projektet pågår under hela 2024 och arbetsgivaren gör återkommande avstämningar för att se vad effekterna blir för personalen.

När året är slut ska kommunen utvärdera hur projektet gått.

Målet är att kunna införa kortare arbetsdagar på fler förskolor i Göteborg – först och främst i utsatta områden.

Enligt SVT skulle införandet av sju timmars arbetsdagar på alla förskolor i kommunens utsatta områden kosta 200 miljoner kronor.

Källor: Göteborg stad, Kommunalråd Marie Brynolfsson (V) & SVT