Det var för ungefär ett år sedan som Vaggeryds kommun beslutade sig för att testa något nytt för att minska sjukfrånvaron i hemtjänsten.

Då fick undersköterskan Sanela Corkovic, som även är skyddsombud på Kommunal, och hennes kollegor gå från 37 till 34 timmars arbetsvecka med bibehållen lön. 

En utvärdering har visat att sjukfrånvaron har minskat med tre procent.

Dessutom har personalkontinuiteten blivit bättre för de äldre, då antalet medarbetare per vårdtagare har minskat från 22 till 16. Förklaringen är att man har sett över personalgrupperna och omstrukturerat.

Vill se lägre sjukfrånvaro

Men för att kunna dra några ordentliga slutsatser kommer projektet att fortsätta under 2024.

– Personalen behöver få möjlighet att återhämta sig. Mitt mål är att sjukfrånvaron inte ska vara högre i hemtjänsten än den inom särskilt boende. Ärligt talat vill jag se att sjukfrånvaron minskar mer än vad den har gjort, säger Liv Svensson, enhetschef på Vaggeryds kommun.

Chans att vila upp sig

Undersköterskan Sanela Corkovic tycker att det är bra att kommunen fortsätter med kortare arbetsvecka. De dagar då hon slutar tidigare brukar hon låta kroppen vila.

– Speciellt på vintern är det skönt att åka hem och se på tv. Det blir ju också att laga mat och förbereda för barnen, säger hon.

Undersköterskan Sanela Corkovic.
Undersköterskan Sanela Corkovic.

2024 kommer projektet att finansieras med hjälp av bland annat statsbidrag. Hur det blir efter det är för tidigt för att säga, konstaterar Ann-Katrin Löfstedt (M), ordförande i socialnämnden.

– Men hittills har det gett en väldigt fin effekt. När medarbetarna får en bättre arbetsmiljö innebär det även en bättre hemmiljö för de som får hemtjänst, vi tycker att man behöver titta på båda delarna.