Den 17 juni ska kommunen fatta beslut om en ny organisation efter det att två förvaltningar slagits ihop. Kostnaderna ska minska med många miljoner kronor.

Tidningen Sydöstran har berättat om vad det betyder i praktiken: Cirka 85 tjänster ska bort, varav 50 gäller stödassistenter både på gruppboende och inom daglig verksamhet 

På Regnbågen, där David Nyström jobbar som stödassistent är förslaget att tre tjänster ska bort. 

– Vi är 7 personal nu och det blir nästan hälften som försvinner i så fall. Vi blir väldigt hårt drabbade. Vi har svårt som det är i dag att genomföra alla uppdrag som vi har, säger David Nyström. 

David Nyström med mörk keps och grå t-shirt med solglasögon hängande från halsringningen står utomhus. Byggnader och blommor syns i bakgrunden.
David Nyström.

Och han är orolig, framför allt över hur det kommer gå ut över brukarna om förslaget går igenom. 

– Det är många som behöver dubbelbemanning och många som har epilepsi vilket kräver uppsyn hela tiden. Hur ska vi leva upp till tryggheten för dem om man halverar personalstyrkan? 

Han påpekar att förslaget strider både mot LSS och FN:s konvention för mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning. För egen del är han inte jättebekymrad över eventuell arbetslöshet men det kan drabba på andra sätt. 

– Vi vet ju egentligen ingenting ännu, man kan bli placerad någon annanstans. Och det är ju inte säkert att det i så fall blir på en daglig verksamhet, det kan bli obekväm arbetstid till exempel, säger David Nyström. 

Vill ha LOV inom LSS

KA har sökt såväl ansvarig politiker Bengt Jönsson (KD), ordförande i funktionsstödsnämnden och de två högsta cheferna på ansvarig förvaltning, som båda dock har gått på semester. 

Till Sydöstran säger Bengt Jönsson att det ska bli bättre för brukarna med det här förslaget. 

– Förvaltningens nya arbetssätt ska göra att det bättre för alla, säger Bengt Jönsson bland annat, utan att precisera närmare hur. 

Förhandlingar mellan fack och arbetsgivare om besparingarna har slutat i oenighet.

– Det kommer att bli katastrof för våra medlemmar, säger Kommunals ordförande i Karlskrona, Oskar Engström.

Han kallar beslutet för cyniskt och menar att det grundar sig i att den politiska ledningen i höstas meddelade att man vill införa Lagen och valfrihetssystem, LOV, inom LSS och därmed öppna upp för privata utförare.

Tidigare i år demonstrerade medlemmar i Kommunal mot nedskärningarna och försämringarna i Karlskrona. 

Nedskärningar även i Mark

I Marks kommun i Västergötland pågår också besparingar på LSS, där riskerar 23 anställda att bli av med jobben inom boendestöd och daglig verksamhet bland annat, rapporterar Mark-Posten.

– Vi måste anpassa vår bemanning och våra kostnader till den budget vi har fått, säger Sarah Dunér, som är verksamhetschef inom funktionsstöd i Marks kommun till tidningen.