Får jag prata med kollegor om en brukares hälsa?
Vilka journaler får du som jobbar inom vård och omsorg läsa? Och har anhöriga rätt att ta del av information som gäller deras närstående? KA reder ut vad som gäller för journaler, tystnadsplikt och sekretess.
Vems journaler får vårdpersonal läsa?
Svar: Vård- och omsorgsanställda får bara läsa journaler som de behöver ha tillgång till för att kunna utföra sina arbetsuppgifter.
Måste personalen fråga vårdtagaren om lov innan de läser journalen?
Svar: Nej, så länge journalen tillhör en person de vårdar.
Vad kan hända om en personal läser en journal den egentligen inte får läsa?
Svar: Personen kan bli av med jobbet, men också bli anmäld och åtalad för dataintrång – vilket kan leda till böter eller fängelse i högst två år.
Får anhöriga läsa journalen?
Svar: Nej. Patientens närstående har inte rätt att få information om deras anhöriges vård och hälsa. Vårdtagaren bör tillfrågas om uppgifterna får lämnas ut. I slutändan tillhör dock journalen vårdgivaren – därför är det ofta upp till verksamhetenschefen att avgöra om en journal kan lämnas ut eller inte.
Får vårdpersonal dela med sig av hälsoinformation om vårdtagaren till andra?
Svar: All personal inom vården har tystnadsplikt, vilket i grunden innebär att den som jobbar inom vården aldrig får lämna ut information eller uppgifter om patienter, utan deras godkännande. Det finns dock undantag, till exempel om ett barn riskerar att fara illa eller när en domstol eller vissa myndigheter begär ut uppgifter.
… men är det okej att prata om patienternas hälsa med sina kollegor?
Svar: I princip, nej. ”Skvaller” är inte tillåtet, eftersom personalen då bryter sekretessen. Informationsutbyte för att ge patienten rätt vård och behandling är möjligt, men även då kan finnas gränser.
Gäller olika regler beroende på arbetsgivare eller arbetsplats?
Svar: Nej. Reglerna är desamma för alla som jobbar inom hälso- och sjukvård. Det kan dock finnas logistiska skillnader mellan olika arbetsgivare och arbetsplatser, som till exempel hur information hanteras och hur arbetet fördelas – och därmed vilka behörigheter som gäller.
Källor: Vårdgivarguiden, Inspektionen för vård och omsorg och Anders Alexandersson, jurist på Socialstyrelsen.
Läs mer i Socialstyrelsens handbok.