Varnad nattpatrull får nya scheman – kan behöva jobba sex nätter i veckan
Efter ett stormigt år för Säffles nattpatrull har halva personalstyrkan bytts ut och nya scheman satts in – med mindre tid för vila mellan passen.
– Det finns inga nattarbetare som klarar det här, säger undersköterskan Stina Eriksson.
Det har varit ett turbulent år för personalen i Säffles nattpatrull.
Startskottet var neddragningar av personal och fordon – vilket ledde till ett par kaosartade nätter med övertid och missade brukarbesök. Under våren startade kommunen därför en utredning av nattpatrullen.
Men när utredningen var klar och resultatet presenterades blev personalen chockade. Kommunen anklagade nämligen nattpatrullen för att ha maskat sig till längre raster och för att ha skickat in falska avvikelserapporter.
Nästa steg i processen har varit att se över personalens scheman.
Fredagskvällar inte helg
– ”Det här kommer inte funka”, var det första jag tänkte när jag såg mitt nya schema.
Det säger undersköterskan Stina Eriksson, som också är skyddsombud för nattpatrullen.
Arbetsgivaren hade bestämt att fredagar inte skulle räknas till helgen – vilket innebar att personalen skulle få jobba fredagsnätter före ledig lördag-söndag.
– Det blev pannkaka av det hela, suckar Stina Eriksson.
Hon berättar att chefen ändå lyssnade på personalen och gjorde nya scheman – som dock inte blev mycket bättre. Passen är kortare, men fler. Fredagarna räknas visserligen som helg, men en del veckor har de anställda bara en natt ledigt.
– Jag måste ju sova både efter och inför passen, så vad gör jag på den natten? Det blir ju ingen ledig tid i vilket fall, säger Stina Eriksson som nu jobbat med det nya schemat i några veckor.
Hon berättar att det är slitsamt – kroppen vet inte om den ska vara vaken eller sova. När hon klev av sitt första skift på det nya schemat kände hon sig sjuk.
– Man hinner ju inte återhämta sig, säger hon.
Kan få nya scheman efter jul
Nattpatrullen har kommit överens med arbetsgivaren om att ha kvar de här schemana fram tills årsskiftet, för att personalen ska veta när de ska söka semester över jul och nyår.
– Då kan arbetsgivaren inte heller säga att vi inte försökt, menar Stina Eriksson och fortsätter:
– Men jag kan redan nu säga att det kommer krävas ett nytt schema efter jul. Det finns inga nattarbetare som klarar det här.
Cathrine Jensen, vård- och omsorgschef i Säffle, skriver i ett mail till KA att det är verksamhetens behov som styrt när de gjort om schemana, men att ett par medarbetare i nattpatrullen kommer att få vara med framöver och se över deras nya scheman.
Halva gruppen är utbytt
Samtidigt har många ur personalen valt att lämna nattpatrullen under året. Bara en handfull återstår från den ordinarie styrkan och i oktober har Stina Eriksson fått sex nya kollegor.
Själv är hon kvar – trots en återkommande känsla av att bli motarbetad av sin egen arbetsgivare och många uppmaningar från anhöriga om att säga upp sig.
– Jag trivs med arbetet i sig och vill att mina brukare ska ha det bra. Men jag har också velat ha ett avslut, på utredningen och allt, säger Stina Erikson.
Vård- och omsorgschef Cathrine Jensen skriver att hon har förståelse för att det hos personalen finns en rädsla för att göra fel och vad konsekvenserna kan bli. Hon berättar att hon nyligen suttit i möte med enhetschef, Kommunal och de medarbetare som valt att jobba kvar i nattpatrullen.
– Vi enades om att det måste få ta tid att återskapa förtroende samt att ansvaret ligger hos båda parter och hos varje individ, skriver Cathrine Jensen.
Stina Eriksson var med på mötet:
– Då insåg jag att det inte är värt att lägga mer energi på att få en ursäkt, för det kommer jag aldrig att få. Så nu ska vi i stället försöka göra något bra av den nya gruppen vi har.
Nattpatrullen i Säffle – detta har hänt
- I januari 2024 drogs en av nattpatrullens tre bilar in och fyra personer fick sluta på grund av besparingar.
- Under två nätter samma månad missades 40 besök. Personalen lämnade in avvikelser och hänvisade till att de hade för lite resurser för att hinna med.
- Cheferna riktade kritik mot de anställda och anklagade dem för att inte följa planering och schema. Åtta medarbetare stängdes, under en tid, av.
- Kommunen påbörjade en hemligstämplad utredning och samtal fördes mellan HR och de anställda.
- Utredningen blev klar. Där riktades kritik mot personalen – bland annat för att tidigarelägga och förskjuta besök för att möjliggöra längre pauser i grupplokalen. Utredningen visar också att det finns en misstro mot chefer, ledning och verksamhetssystem bland personalen.
- Under sommaren fick alla medarbetare i nattpatrullen skriftliga varningar och två behövde gå på dagen. Anledningen sägs vara att personalen inte följt rutiner kring arbetstider och planering.