”Varför skapar LO konflikt med Socialdemokraterna?”
LO ökar medvetet missnöjet med vår samverkan med Socialdemokraterna. Varför? Vi kan se att de fackliga frågorna just nu är på agendan hos S. Att då mumla i SVT att det är omodernt att LO ger pengar till partiet förvånar mig oerhört, skriver Marcus Eriksson Antfolk.
Kommunal och LO gjorde en historiskt stark facklig valrörelse i europaparlamentsvalet i juni. När rösterna räknats hade 25 procent av personkryssen på Socialdemokraternas lista lagts på en facklig kandidat, vilket måste anses vara med beröm godkänt.
Denna framgång är ett direkt resultat av en enad arbetarrörelse där LO och Socialdemokraterna tillsammans gått till val.
Tar ställning för Sveriges arbetare
Parallellt med detta har partiet utrett frågan om arbetstidsförkortning och genom Annika Strandhälls tydliga uttalanden har S profilerat sig som partiet som ska våga ta strid i frågan om arbetstidsförkortning.
Att våga höja rösten i en fråga som stått still sedan 40-timmarsveckan infördes 1973 är att ta ställning för den svenska arbetarklassen. Att den här frågan ens diskuteras i dag är inget annat än resultatet av fackligt inflytande över Socialdemokraternas politik.
Medvind för fackliga frågor
Lokalt här i Stockholm kan vi se att den rödgröna majoriteten, med stöd av vårt facklig-politiska handslag, drivit igenom två viktiga frågor för Kommunals medlemmar, fria arbetsskor till de ca 6 000 anställda i Stockholms äldreomsorg och återtagande av lokalvården i egen regi.
Någonting som måste anses vara av största vikt för att säkerställa våra kamraters likvärdighet på arbetsplatserna. Den arbetarvänliga budgeten vi ser i Stockholm hade varit omöjlig utan en stark lokal samverkan mellan partiet och fackförbunden.
Med detta bör vi kunna slå fast att det är medvind för de fackliga frågorna i politiken, Socialdemokraterna är beredda att ta strid för den svenska arbetarklassen. Fler fackliga både tar och ges utrymme i politiken och det är Socialdemokraterna som öppnar dessa dörrar.
Vi alla inom LO-kollektivet kan se tapp till SD och andra partier och därför förvånar det mig oerhört när LO:s ordförande Johan Lindholm försöker blidka massorna genom att påtala att samverkan inte är huggen i sten.
Är det verkligen i detta klimat LO:s ordförande ska gå ut och så split mellan partiet och LO? Vad finns det för drivkraft att just nu väcka liv i en debatt som riskerar öka misstänksamheten och missnöjet med vår samverkan med Socialdemokraterna?
Är det inte nu vi ska gå ut till de missnöjda väljarna som gått till de högerextrema partierna och visa på resultaten? Det är nu vi kan påvisa för missnöjda byggnadsmedlemmar som röstat SD att det är Socialdemokraterna som bedriver en arbetarvänlig politik!
”Tala ur skägget, Johan Lindholm”
Vi alla inom LO-kollektivet kan se tapp till SD och andra partier och därför förvånar det mig oerhört när LO:s ordförande Johan Lindholm försöker blidka massorna genom att påtala att samverkan inte är huggen i sten. Är det verkligen ett nödvändigt utspel just nu?
Jag hade förväntat mig av en stark och trygg ledare för världens kraftfullaste arbetarallians LO att våga stå upp för samverkan.
I stället för att mumla om siffror och ”kansken” bör Johan Lindholm tala ur skägget om de faktiska resultat av samverkan med Socialdemokraterna vi just nu bevittnar. Vi har vind i seglen och de fackliga frågorna är på agendan hos Socialdemokraterna.
Starkast genom samverkan
Den fackliga rörelsen är stark, socialdemokratin är stark och genom en välfungerande samverkan är vi starkast. Det är läge att ta tydlig ställning för den svenska arbetarklassen och det gör vi genom att tillsammans kämpa för en socialdemokratisk valseger 2026.
Även om Kommunal är ett av de LO-anslutna förbund som inte har något eget partistöd till Socialdemokraterna, så har det beslutet fattats med vetskapen om att vi är medlemmar i LO, som inte bara har grundat partiet utan också stöttar partiet ekonomiskt.