– Det blev ett starkt mandat på kongressen för facklig-politisk samverkan med Socialdemokraterna. Det kommer vi fortsätta ha utifrån det beslutet, men det ska alltid gynna medlemmarna, säger Malin Ragnegård.

Med bara några dagar kvar till valet den 11 september träffar vi henne i Kommunals domäner i centrala Stockholm.

Vi vet att sjukvården, äldreomsorgen och även välfärden i stort är en viktig fråga för alla medborgare. Och det tycker inte jag har kommit fram så mycket.

Malin Ragnegård, Kommunal

Hon är besviken över att kommunalarnas villkor inte har synts mer i valrörelsen centralt. 

– Vi vet att sjukvården, äldreomsorgen och även välfärden i stort är en viktig fråga för alla medborgare. Och det tycker inte jag har kommit fram så mycket. 

Vilket är Kommunals ansvar för det? 

– Jag tycker ändå att vi har varit väldigt tydliga. Både i vår kommunikation och också till Socialdemokraterna. Men även andra partier som vi träffar. Att det är de här frågorna vi behöver lyfta och ta på allvar och göra någonting åt. Självklart kan vi alltid göra mer och göra bättre, men jag tycker ändå att vi har gjort väldigt mycket för att lyfta de här frågorna.

Åt rätt håll med karensen

För ett par veckor sedan delade Malin Ragnegård podium med finansminister Mikael Damberg (S) när han på en presskonferens presenterade sin syn på Kommunals kanske just nu viktigaste fråga, avskaffandet av karensen i sjukförsäkringen. 

– Jag stod där som en representant för alla de medlemmar, personal som har jobbat i välfärden och verkligen har fått klä skott för det här orättvisa systemet.

Malin Ragnegård, Kommunal.

Det är ingen hemlighet att vi driver att slopa karensavdraget helt permanent för alla. Det är vårt budskap. Det kommer vi att fortsätta driva.

Malin Ragnegård, Kommunal

Du ser ingen risk att det blir som en gisslansituation, att Kommunals medlemmar utnyttjas för att politiken ska se mer löntagarvänlig ut?

– Nej, vi får alltid göra avvägningar så klart vilka sammanhang vi är med i. Men just i den här frågan tycker jag inte det för nu har de lovat en miljardreform, att göra någonting åt det här. Att vi då finns med och berättar om varför det är viktigt och hur det slår och varför vi behöver komma till rätta med det här. Nu har Socialdemokraterna förflyttat sig åt rätt håll.

Är du nöjd med beskedet som har kommit?

– Det är ingen hemlighet att vi driver att slopa karensavdraget helt permanent för alla. Det är vårt budskap. Det kommer vi att fortsätta driva. 

Ingen skuld på S

Finansministern ville inte ge några mer konkreta besked om hur ett bibehållet men ändå mer rättvist karensavdrag skulle se ut. Men Malin Ragnegård väljer att tolka det som att avdraget kommer att försvinna inom vård och omsorg.

– Det vi har fått till oss är att orättvisan ska försvinna för dem som inte kan jobba hemifrån. Då tolkar jag det som att man ska ta bort karensavdraget, åtminstone för vissa, säger hon.

Vad har ni fått för garantier från regeringen att det här verkligen kommer att bli av?

– Garantin är att de har sagt att det ska bli av och att de nu också har gått ut i en presskonferens och lovat att under mandatperioden om de får möjlighet ska det bli en miljardreform för att komma till rätta med den här orättvisan.

Malin Ragnegård om:

  • Kommunals pensionsförslag, Britt-Marie-pensionen: – Vi har utredare som sitter och tittar på förslag på system men själva grundtanken med det är att det inte är rimligt att en undersköterska eller lokalvårdare som har slitit ett helt arbetsliv ska behöva gå till Försäkringskassan när man inte orkar jobba längre, när man är strax över 60. Det är det man behöver se över.
  • Att kunna samverka även med Vänsterpartiet som ett annat LO-förbund, Fastighets, nyligen beslutat om: – Det är ju upp till kongressen att bestämma det. Vi hade ju sådana motioner uppe senast men det blev ju en väldigt stor majoritet för att vi ska ha en samverkan med ett parti och det partiet är Socialdemokraterna. Däremot ska vi ha facklig-politisk påverkan med alla partier där vi kan vinna framgång för medlemmarna.
  • Alla lokala vallöften som kommit om allt ifrån arbetsskor till bättre scheman: – Där gäller det att ligga på och se till att det blir verkstad, att det inte bara är tomma ord i en valrörelse. Det här är ett pågående arbete hela tiden. Det är ju ett uppvaknande lokalt och alla arbetsgivare inom välfärden säger att deras största utmaning framåt är kompetensförsörjningen. Då är det hög tid att faktiskt hitta sätt att komma åt det.
  • Varför Kommunals valkompass påstår att Socialdemokraterna vill avskaffa karensavdraget: – De som ändå vill göra någonting åt orättvisan har vi satt ja på. De som inte vill det har vi satt nej på. Sedan finns det de som vill ha fler karensdagar, det har vi inte heller tagit med. Vi kan väl säga att vi har ”snälltolkat” lite åt bägge hållen.

Trots att Kommunal är missnöjda med mycket de senaste åtta åren vill Malin Ragnegård inte lägga skulden på Socialdemokraterna. 

– Det är viktigt att poängtera att även om Socialdemokraterna har lett regeringen i åtta år så har de inte haft majoritet för sin politik i riksdagen. Man har inte kunnat driva den politik man vill fullt ut. Man har behövt kompromissa.

Föredrar V sakpolitiskt

Och hon hoppas på en Anderssonregering efter 11 september. Hon påpekar att hon inte vill kommentera hur en eventuell regeringsbildning kan komma att se ut men säger att när det kommer till politiken föredrar hon Vänsterpartiet framför en annan trolig samarbetspartner, Centern.

– Det är klart att rent sakpolitiskt håller Vänsterpartiet med medlemmarna i Kommunal i fler frågor.

Det är en underbemanning, främst inom äldreomsorg men även i barnomsorgen och sjukvården är det extremt ansträngt. Vi kommer att fortsätta driva det här med nationella bemanningsriktlinjer.

Malin Ragnegård, Kommunal

Vilka förväntningar har du på en ny S-ledd regering förutom det här med karensavdraget?

– Att man tar ett krafttag kring välfärden. Det behövs verkligen. Vi har sett under sommaren att det har varit kaos och panik ute på arbetsplatserna, det är så extremt små marginaler. Det är en underbemanning, främst inom äldreomsorg men även i barnomsorgen och sjukvården är det extremt ansträngt. Vi kommer att fortsätta driva det här med nationella bemanningsriktlinjer.

Malin Ragnegård, Kommunal.
Malin Ragnegård, Kommunal.

Bristerna du tar upp inom välfärden har ju varit tydligt ganska länge, det har varit en S-ledd regering i 8 år, borde det inte ha hänt mer?

– Det borde absolut ha hänt mer, man har gjort investeringar i välfärden men pengarna har inte gått dit de ska.

”Nåt som är fel i systemet”

Här vill Kommunal se en systemförändring, att det sker en uppföljning av hur statsbidragen till kommuner och regioner används.

– Man kan inte bara skicka ut en massa miljarder utan att man ser att pengarna går dit det ska. Även om det satsas mycket på välfärden så upplever inte de medlemmar jag träffar att det har märkts. De har inte fått fler kolleger och bättre scheman och då är det nåt som är fel i systemet. 

Vad händer om det blir en regering med Ulf Kristersson som statsminister?

– Ja det kommer bli en otroligt…en väldigt högerkonservativ regering. Den mest högerkonservativa regering vi har haft i modern tid nästan. Vi ser ju inte att det skulle gynna medlemmarna i Kommunal, den politik som de går fram med. Bara med karensavdraget att de vill införa en extra karensdag, de vill göra försämringar i a-kassan, de vill sänka skatten.