Undersköterskan Therese en av 235 som blir av med jobbet i Östergötland: ”Är väldigt orolig”
Therese Bardun Cronström hade hoppats in i det sista att varslet från i februari skulle lösa sig på något sätt. Men förra veckan kom det slutgiltiga beskedet.
Therese Bardun Cronström skrev på pappret med uppsägningsbeskedet i måndags i förra veckan.
– Jag hoppades ända in i det sista att det skulle lösa sig på något sätt. Men när man skriver på blir det så svart på vitt att nu är det över, säger hon till Arbetet.
I drygt ett år har hon jobbat som specialistundersköterska på geriatriken på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.
– Jag trivs jättebra här, jag vill vara kvar.
Tänker skola om sig
Kanske blir uppsägningen inte slutet på bara den här anställningen, utan också på ett drygt 25-årigt yrkesliv som undersköterska. 51-åriga Therese Bardun Cronström funderar på att skola om sig när uppsägningstiden gått ut i mars nästa år.
Det var lite ”sista chansen för vårdyrket” när hon förra året bytte från kommunen till regionen.
– För det är alltid så att undersköterskorna stryker på foten när det är någonting.
”Jättetuff tid”
Fler får gå på hennes avdelning i och med nedskärningarna.
– Jag tror att det kommer bli en jättetuff tid. Jag vet att man är väldigt orolig och vi som får gå är oroliga för våra kollegor, säger hon om hur arbetsplatsen påverkas.
När varslet från regionstyrelsen i Östergötland kom i februari gällde det 900 personer.
”I nivå med varslet”
Nu när uppsägningar verkligen sker drabbas 235 personer.
Men den lägre siffran beror på att en minskning redan har skett genom att personer sagt upp sig själva eller gått i pension, samt att tidsbegränsade anställningar inte förlängts.
”Den totala personalminskningen är i nivå med det ursprungliga varslet”, skrev regiondirektören Mikael Borin i ett pressmeddelande förra veckan.
Bakgrunden till neddragningarna är den ansträngda ekonomi som är ett faktum inte bara i Östergötland utan i regioner runt om i landet, bland annat görs personalneddragningar i region Värmland under hösten.
”Går inte springa fortare”
Undersköterskan Lena Petersson jobbar deltid som facklig företrädare för Kommunal i region Östergötland. Hon säger att det kan vara ett 70-tal medlemmar i Kommunal bland de som nu sägs upp, utöver undersköterskor är det bland annat skötare och barnsköterskor.
– Vi ser att våra medlemmar är väldigt oroade. Arbetsmiljön var stressad och pressad redan innan varslet, vi var redan underbemannade. Nu upplever man att man måste springa fortare men det går nog inte, säger hon.
”Borde agerat tidigare”
Lena Petersson tycker att regionen borde ha agerat betydligt tidigare på att ekonomin brast.
Therese Bardun Cronström är inne på samma spår:
– Jag tycker att rent politiskt skulle man ha tagit tag i det här från början och sagt åt regionerna att se över sin organisation. Den här regionen har ju gått med underskott i flera år, säger hon.
Artikeln är tidigare publicerad i Arbetet som tillsammans med Arbetet och fem andra titlar ingår i LO Mediehus.