Region Östergötland beslutade på onsdagen att 900 anställda i regionen behöver varslas om uppsägning, på grund av de skenande kostnaderna.

– Det är ett beklagligt men tyvärr oundvikligt beslut, säger regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M), enligt ett pressmeddelande.

Läkare och sjuksköterskor är undantagna från varslet. Regionen listar fyra yrkeskategorier som berörs: administrativ personal, medicinsk-teknisk personal, social-terapeutisk personal och övrig vårdpersonal.

Ingen överraskning för Kommunal

Med övrig vårdpersonal menas Kommunals medlemsgrupper, som undersköterskor, barnsköterskor, skötare och biträden.

– Det berör naturligtvis våra grupper, bland annat undersköterskor och skötare men vi vet inte omfattningen och var någonstans man tänker dra in, säger Catarina Eriksson, avdelningsordförande för Kommunal Öst.

Beskedet kommer inte som en överraskning för Kommunal. Regionen dras med underskott men omfattningen har till nu varit okänd.

Underbemanning redan nu

Förutom att folk riskerar förlora sina jobb kan arbetsmiljön för dem som blir kvar också bli hårt drabbad.

– Vi dras med en underbemanning redan som det är. Vem ska sköta vården framöver? Det kan man fundera över. Nu är det dags att man tar ansvar, säger Catarina Eriksson.

Exakt vilka som kommer att varslas om uppsägning och om det i slutändan blir så många som 900 är än så länge oklart. Det som nu kommer att hända är att förhandlingar startar med de berörda fackförbunden.

Regionvarsel

  • Region Sörmland beslutade i höstas att 700 behövde varslas.
  • Region Värmland meddelade kring årsskiftet att personalstyrkan behövde minska med  750 personer.