På intensiven på Östra sjukhuset i Göteborg arbetar undersköterskan Lotta Kjellström. Hon är övertygad om att det är nödvändigt med politiska beslut för att höja undersköterskornas löner. 

– Ja, det är enda sättet, säger Lotta Kjellström som också är arbetsplatsombud och huvudskyddsombud på AnOpIva.

Efter ett politiskt beslut i regionen och extra pengar från förvaltningen fick undersköterskorna i fjol en löneökning på 1 700 kronor.

–  Det är mycket pengar, sådant påslag har vi aldrig fått i lönekuvertet. Det kändes jättebra, men vi fick strida för det, säger Lotta Kjellström.

Kritik gav resultat

Efter att Kommunal kritiserat politikerna i Västra Götalandsregionen för att satsningar gjorts på sjuksköterskor, barnmorskor och biomedicinska analytiker beslutade politikerna i fjol att anslå extra pengar till lönerna även undersköterskor och skötare.

Tillägget på 1 700 kronor gäller de som arbetar i dygnet-runt-verksamhet, de som går över till dagtid får inte behålla pengarna.

De pengarna gjorde att medellönerna ökade för undersköterskor med 5,8 procent i fjol vilket var mest i landet och gav en medellön på 28 947 kronor, vilket kan jämföras med rikssnittet på 28 084 kronor.

Samtidigt ökade sjuksköterskornas medellöner i Västra Götalandsregionen med 9,8 procent ifjol vilket gav en medellön på 35 277 kronor, det kan jämföras med rikssnittet på 34 587 kronor.

Lönekollen

Medellönen i ditt yrke? Kolla här!

Löner

Martin Håland som är avdelningsordförande för Vårdförbundet i Västra Götaland förklarar detta med ett politiskt beslut om satsningar på dygnet-runt-verksamhet med 2 000 kronor för sjuksköterskor.

– Kommunal har varit duktiga och påverkade politiken så att även deras grupper fick, säger Martin Håland.

Det finns en förklaring till. Efter att lönerna i regionen har legat under rikssnittet agerade facken tillsammans. Resultatet av det är att lönerna under tre år justeras upp mot rikssnittet.

Höjda löner även i Norrbotten

Även i Region Norrbotten har politiska beslut lett till att undersköterskornas medellöner ökat med 2,9 procent, vilket är den näst största ökningen i sjukvården. Det ger en medellön för underskötskor i regionen på 28 134 kronor. Ett politiskt beslut var absolut nödvändigt enligt Kristina Nilsson-Marttala som förhandlade för Kommunal. Det gav en lönehöjning på i snitt 600 kronor över avtalet.

– Vi flaggade hårt för att vi skulle ha en bättre löneutveckling efter pandemin, säger Kristina Nilsson-Marttala.

 


Nedan finns en sammanställning över sjuksköterskors och undersköterskors medellön i alla kommuner och regioner. För att visa tabellen måste du klicka på ”Ja, visa innehållet”.