Efter ett och ett halvt års förhandlingar kommer arbetsgivarsidan denna vecka med ett slutbud, på torsdag den 19 september.  

– Vi är väldigt glada över att få något slutgiltigt att ta ställning till. Det finns ett stort tryck från medlemmarna om att vi ska bli klara, säger Kommunals avtalssekreterare Johan Ingelskog.    

Ända sedan förra våren har Kommunal försökt komma överens med arbetsgivarorganisationerna Vårdföretagarna, Fremia och Arbetsgivaralliansen om hur reglerna för 11 timmars dygnsvila ska se ut inom privat vård och omsorg. 

Enligt Kommunal har arbetsgivarna hittills inte velat gå med på deras krav om att regelverket ska se ungefär likadant ut som i kommuner och regioner. I stället har arbetsgivarna efterlyst mer flexibilitet i att göra undantag från regelverket utan att det ska kosta för mycket.

Kan bli regeringsfråga

Vårdföretagarnas förhandlingschef Per Östlund medger att man efterlyst lösningar som inte innebär samma krav på kompensation om man bryter mot dygnsviloreglerna, sådana som finns i avtalet med Sveriges Kommuner och Regioner och Sobona. Han hoppas ändå att man nu ska kunna komma överens.   

 –  Vi inser också att vi har hållit på med det här väldigt länge och antingen blir vi överens nu eller inte alls, säger Per Östlund.   

Blir det inget avtal ser Kommunal ingen annan lösning än att gå till regeringen och meddela att de här kollektivavtalen inte följer EU:s arbetstidsdirektiv.   

Vad händer då?   

– Det är ingen som vet. Vi måste i vart fall påtala för regeringen att vi fortsatt har kollektivavtal som inte följer direktivet, säger Johan Ingelskog.   

Olika regler för offentlig och privat sektor

Nås ingen överenskommelse kommer det alltså fortsatt vara olika regelverk om man jobbar i offentlig sektor och i privat sektor. Privatanställda personliga assistenter och LSS-personal kan till exempel jobba dygnspass utan mbl-förhandlingar och dispensansökningar.   

Finns det inte risk att ni får medlemmarna emot er på nytt här om ni går ut och kräver samma regler som på kommun- och regionsidan?   

– Vi har hela tiden sagt att vi inte har några problem med långa pass förutsatt att det finns vila och återhämtning inför och efter och under passen. Men det är svårt att kommentera det närmare eftersom vi inte vet hur förslaget ser ut ännu, säger Johan Ingelskog.   

– Det är rimligt att alla som jobbar i en bransch har samma förutsättningar när det gäller arbetstider.