Skyddsombudet Theresia slog larm om många sjuka elever – skola drabbad av mögel
Skyddsombudet Theresia Schützer Augustsson stoppade arbetet när eleverna på Glava skola ofta sjukanmälde sig med feber och hosta. Det visade sig att byggnaden behövde saneras från svartmögel.
Theresia Schützer Augustsson är elevassistent på Glava skola utanför Arvika. Hon är också skyddsombud och arbetsplatsombud. I vintras slog hon larm då eleverna i sjätteklassen ofta var sjukanmälda och förkylda.
– Eftersom barnens familjer inte blev sjuka drog jag slutsatsen att det inte var något smittsamt och frågade mig om det var mögel som var problemet, säger Theresia Schützer Augustsson.
Under vintern 2021 drabbades lokalen av vattenskador som inte reparerades förrän sommaren 2023. När fastighetsägaren väl renoverade byttes bara yttertaket. Det gjorde i sin tur att lokalen drabbades av svartmögel.
Fick gehör från skolan
Svartmöglet upptäcktes då Theresia Schützer Augustsson bad om en kontroll av en miljö- och hälsoinspektör. När inspektören undersökte taket till ett av klassrummen upptäckte de att det var fullt med svartmögel. Då begärde hon ett skyddsstopp för användandet av lokalen.
Hon fick gehör från skolan och fastighetsägaren. De beslutade att renovera lokalen och efter sommarlovet kunde de fortsätta bedriva undervisning i klassrummet.
– Jag hade taggat till och förväntade mig att behöva tjata en hel del, men min arbetsgivare och fastighetsägaren har varit samarbetsvilliga, säger Theresia Schültzer Augustsson.
Theresia Schültzer Augustsson hade precis utbildat sig till arbetsplatsombud hos Kommunal och var ivrig att ta ansvar för elevernas och kollegornas hälsa.
– Det kändes roligt att få använda sig av allt man lärt sig under utbildningen, säger hon.
Theresias tips till skyddsombud:
- Var uppmärksam på hur kollegorna mår. Håll utkik efter signaler som kan berätta något om personalens, elevers eller brukares fysiska eller psykiska välmående.
- Om du har en känsla om att något är fel bör du agera. Känner du att något inte står rätt till ska du inte tveka att undersöka. Man måste våga ha fel och det är bättre att agera en gång för mycket än en gång för lite.
- Ta hjälp. Om du är osäker på hur du ska hantera en situation kan du kontakta sektionen eller exempelvis en miljö- och hälsoinspektör.