Kraftsamling mot nedskärningar i förskolan – manifestationer ordnas runt om i landet: ”Inga orimliga krav”
Personalen inom förskolan är så pass utarbetad att många knappt orkar engagera sig för att förbättra sin arbetssituation. Därför vill nu Förskoleupproret väcka engagemang landet över.
– Jag skulle vilja möta den politiker som öga mot öga säger att det vi kräver är fel, säger Anki Jansson på Förskoleupproret.
Barngrupperna är stora, arbetsbelastningen hög och personalen trött. Läget har varit pressat i flera år – och nu är det nog.
Det är budskapet när gruppen Förskoleupproret uppmanar sina medlemmar att under hösten ta kontakt med Kommunal och Sveriges Lärare för att anordna manifestationer landet över.
De kräver en rimlig arbetsbelastning och arbetsmiljö – inga fler besparingar, utan i stället satsningar på förskolan.
– Det är ju inga orimliga krav vi ställer, så det är ju konstigt att det ska vara så svårt att få till, säger förskoleläraren Anki Jansson, en av grundarna till Förskoleupproret.
Som KA tidigare berättat om pågår nedskärningar i förskolan i flera av landets kommuner – samtidigt som personalen vittnar om att de redan är för få.
Paus finns inte på kartan
Vad som en gång i tiden inte var okej har numera blivit normaliserat för förskolepersonalen, berättar Anki Jansson. Till exempel när det kommer till att ta pauser i jobbdagen:
– När jag började jobba i förskolan var det inga problem med att gå i från och ta en kopp kaffe en stund. Men det finns inte på kartan längre. Vi sliter för att barnen ska ha det bra men tar slut på oss själva.
Också barnskötaren Camilla Eriksson i Örebro märker skillnad på hur arbetet ändrats sedan hon började jobba i förskolan. Hon är också huvudskyddsombud på Kommunal och ska vara med och anordna en manifestation i sin stad.
– För att allmänheten ska få se vad vi brottas med.
Barnen kommer allt tidigare på morgonen och går hem senare på eftermiddagen, antalet barn med särskilda behov har ökat och tillräckligt med resurser finns inte, berättar Camilla Eriksson.
– Det har gått så långt att ingen orkar ta tag i problemen längre. Alla tänker väl att ”någon annan får ta tag i det”.
”Det här rör hela samhället”
Också Anki Jansson på Förskoleupproret vittnar om en utarbetad personal. Drivet finns där, det vet hon. Men många är så pass utarbetade att de inte orkar engagera sig – och nu vill man väcka liv i det engagemang som finns.
– Du kan inte sitta hemma och tro att någon annan ska göra det, ordnas det en manifestation i din stad går du dit. Alla som känner barn eller personal ska vara med, för det här rör hela samhället.
Förhoppningen är att budskapet ska höras hela vägen till makten:
– Det ska synas att vi är många som är slitna, och jag skulle vilja möta den politiker som öga mot öga säger att det vi kräver är fel, säger Anki Jansson.
Manifestationerna i höst
Höstens manifestationer anordnas på uppmaning av Förskoleupproret, Kommunal och Sveriges lärare, på flera orter i Sverige med start 4 september. Hittills står det klart att manifestationer kommer att bli av i Stockholm, Göteborg, Malmö, Örebro och Gävle men planering pågår också på andra platser i Sverige.