Kommunernas ekonomiska siffror lyser röda. I sparpaketen ingår varsel av personal inom skola, förskola och fritids. Bland dessa finns barnskötare och resurspersoner, som till exempel elevassistenter.  

– Jag tror inte att folk förstår hur allvarligt det är.  

Det säger barnskötaren Sandra Westling som jobbar på Sundbyvägens förskola i Eskilstuna. Här finns sex avdelningar med plats för totalt 120 barn och 20 pedagoger. 

– Vi är inte direkt för många pedagoger som det är nu. 

Sandra beskriver situationen som redan pressad – barngrupperna är stora och personalen kämpar för att finnas där för barnen. Och värre kommer det bli, menar hon. 

Föräldrar och barn demonstrerar mot nedskärningar i skolan våren 2023.

Stora nedskärningar väntar skola och förskola

Nyheter

50 barnskötare har redan varslats

Kommunen ska skära ner på personal i skola och förskola, för andra året i rad. I fjol blev ungefär 50 barnskötare i Eskilstuna av med jobbet och nu kommer beskedet att det ska varslas, också i år. 

Av de 105 tjänster kommunen bedömer vara övertaliga är 101 barnskötare. 

– Man ökar ju barnantalet per pedagog ännu mer och med det ökar också kraven på oss. Det verkar inte som att de som bestämmer förstår hur det faktiskt går till på golvet. 

Kommunens motivering till storvarslet är tudelad. Lina Axelsson Kihlblom, chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Eskilstuna, säger att nedskärningarna både beror på att det finns för lite pengar i kommunen, men också på att det föds för få barn. 

– Vi har ett kraftigt minskat barnantal, det rör sig om flera hundra barn och det gör att det krävs mindre personal, säger hon. 

Men Kommunals lokala ordförande Wallentin Berggren håller inte med. 

– Det är enligt beräkningar 200 barn färre i kommunen men ändå varslar man 101 barnskötare. Det är ju inte ens nära att motsvara barntappet. 

Wallentin Berggren med ett förbryllat uttryck som står framför grönt lövverk.
Wallentin Berggren.

Ser vilka behov barnen har

Barnskötaren Sandra Westling säger att det kommer få stor påverkan både på barnskötarna som drabbas och barnen.  

Och hon är inte ensam om den upplevelsen. I en enkät Kommunal skickade ut till sina arbetsplatsombud inom skola, förskola och fritids runt om i landet svarade 86 procent att de var oroliga för hur nedskärningarna kommer att påverka arbetsmiljön. Nio av tio är dessutom bekymrade över att besparingarna ska påverka barnens hälsa. 

Också i andra kommuner varslas anställda. 

Enligt Västerbottens-Kuriren kan 10,8 tjänster på Nordmalings skolor, förskolor och fritids beröras av sparkraven och i Vimmerby ska ungefär 25 tjänster varslas, skriver Dagens Vimmerby. Av dem är 13 barnskötare på förskola och resurspersoner i skola. Petra Dahlström Wall är ordförande för Kommunal i Vimmerby: 

– Jag förstår att man måste spara när jag ser på papper hur många miljoner kommunen är back, men inte när jag ser det behov barn och unga har av de här personerna. 

I både Vimmerby och Eskilstuna är nästa steg att se över hur personal kan omplaceras inom kommunerna.