Färre barn föds och kommunernas budgetar stramas åt. På flera håll i landet har det varslats inom förskolan och när höstterminen nu står för dörren är personalstyrkan mindre. Bland annat i Eskilstuna och Upplands-Bro. 

– Synd för barnen, tycker barnskötaren Carin Strid. I ett och ett halvt år har hon jobbat på Klockarängens förskola i Upplands-Bro men är nu en av dem som fått gå i samband med neddragningarna. 

Totalt är 35 anställda i kommunens förskolor och skolor varslade, av dem är 21 barnskötare. 

Carin Strid hade länge hört att antalet barn minskade och att ett varsel var på gång. Ämnet togs upp av chefen på nästan alla möten, berättar hon.  

– Så vi var förberedda på att något skulle hända. Men att just jag var drabbad fick jag reda på senare. 

”Lurad och besviken” 

Carin hade en specialtjänst med fokus på ”variationsbarn” – det vill säga barn som har det svårt och är i behov av extra stöd i förskolan, förklarar hon.  

– Min chef försökte länge att få mig att vara kvar. Hon skrev till facket om varför just jag behövdes i den här barngruppen. 

Men till slut blev turordningen sist in – först ut. Och Carin fick, liksom 20 andra barnskötare i kommunen, lämna sin tjänst på förskolan. 

– Det är jättetråkigt att det här händer över huvud taget i kommunen. Man känner sig lurad och besviken, säger hon. 

I höst ska Carin i stället jobba på en anpassad grundskola i en annan kommun. Och trots att någon ny ska läras upp på hennes gamla tjänst kommer det att bli tufft för hennes före detta kollegor, tror hon. 

– Man blir ju färre på avdelningarna. Det finns inget utrymme om någon är sjuk eller borta. Jag tycker att det är jättesynd. 

De som blir största förlorarna, säger hon, är barnen med extra behov av stöd: 

– Ser man långsiktigt förlorar ju kommunen, för då har inte de barnen fått rätt grund vilket gör att det blir ringar på vattnet. När de kommer upp i skolan har de inte fått de förutsättningar de behöver och då måste man ha större resurser i skolan, säger Carin. 

Vaknar med ångest 

Barnskötaren Cecilia Franzén jobbar som timvikarie inom förskolan i Eskilstuna. Så vitt hon vet har hon kvar sitt jobb i höst, men påverkas ändå av neddragningarna i kommunen. 

Totalt har 105 tillsvidareanställda i Eskilstunas förskolor och skolor blivit varslade och 65 barnskötare har förlorat sina jobb. 

– Jag vet inte hur vi ska klara det, säger en uppgiven Cecilia Franzén. 

Som vikarie är hon bokad på olika förskolor och ser hur personalen redan går på knäna. Att antalet barn minskar är inget Cecilia upplever. Snarare tvärtom. Personalen försvinner – och inte i proportion till de minskande barnkullarna. 

Cecilia berättar hur pedagogerna inte hinner ta raster eller planeringsdagar. Hur barn med särskilda behov tar för mycket uppmärksamhet från personalen, samtidigt som de inte får den uppmärksamhet och trygghet de behöver. 

– Det är ju jättetufft. Förut trivdes jag på jobbet. Det fanns ett lugnt. Barnen kunde fokusera på vad de gjorde. Men nu känns det hopplöst, meningslöst. 

Förutom rädslan för att bli av med jobbet – eller i framtiden inte bli anställd – finns oron inför hösten. 

– Man vaknar med ångest. Sommaren är snart över och då börjar alla rutiner igen. Och så vet man inte hur hösten kommer att se ut. Det jag vet är att det inte ser ljust ut. 

Redan stora barngrupper 

– Vi kommer tillbaka till ett läsår där vi vet att vi inte har kvar alla våra kollegor och det ger ju uppenbara problem. 

Det säger Martin Hallgren, företrädare för Kommunals sektion Nord Öst. Själv jobbar han vanligtvis på en grundskola i Eskilstuna, men har också följt neddragningarna i förskolan. Och oron har varit stor bland medlemmarna, berättar han. 

 – Man undrar ju hur vi fortsatt ska kunna ha en bra situation för barnen och oss själva. Det blir ju väldigt tungt att jobba. 

Martin Hellgren är ofta ute på besök i verksamheten och också hans känsla är att barngrupperna redan är stora. Och nu när allt färre barn skrivs in i förskolan hade man kunnat passa på att få ner antalet barn per pedagog, säger han. 

– Vore det inte bättre att satsa på skolan och behålla de kompetenser vi har? Undrar han. 

Andra året med neddragningar 

Det är andra året i rad som personalstyrkan i Eskilstunas förskolor minskar – ifjol drog man ner med 122 tjänster. 

Skolchef Tina Persson berättar att det handlar om en minskning av budgeten som till stor del beror på att förskolan får mindre pengar ju färre barn som skriver in sig. I år är det 200 barn färre än förra året i Eskilstunas förskolor, berättar hon. 

– Det motsvarar ungefär 40 miljoner kronor. Det innebär ju att vi behöver anpassa vår organisation utifrån antalet barn och förutsättningen som finns. 

Eskilstuna länge legat under rikssnittet på 5,1 barn per pedagog, berättar skolchefen. Men den senaste mätningen visade 5,2 och nu finns en risk att siffran blir ännu något högre. 

Tina Persson säger att hon fått signaler från medarbetarna att det finns en oro för en ökad arbetsbelastning och brist på återhämtning. 

– Vi har under en längre tid arbetat med de frågorna tillsammans med facket, rektorer och HR. Samtidigt har jag full respekt och förstår oron. Det har varit, och kommer att bli, tufft. 

Fler varsel i landet  

Det är i nuläget inte reglerat vilken personaltäthet som förskolan måste ha, men enligt en undersökning av Sveriges Lärare är hälften av landets alla barngrupper större än rekommenderat. I Eskilstuna och Upplands-Bro är ungefär var tredje barngrupp för stor. 

Men det är inte bara i de kommunerna barnskötare blir av med sina jobb och kollegor till hösten. Ett tiotal andra har under våren varslat och sagt upp medarbetare i förskola och skola. Bland annat i Landskrona där 40 barnskötare ska bort. Också grundskolan och elevassistenterna har drabbats hårt av neddragningarna. 

14 kommuner som sparar på förskolan

Karta över Sverige med prickar som markerar kommuner som sparar på förskolan. Samma kommuner finns också med i en faktaruta.

Andra besparingar i förskolan 2024

Bromölla: 48 varslade i förskola och skola. 

Eda: 45 barnskötare och elevassistenter varslade. 

Flen: 15 barnskötare varslade. 

Gagnef: 12 barnomsorgsbiträden varslade. 

Gävle: 65 varslade inom utbildning, de flesta inom förskolan. 

Hudiksvall: Neddragningar med 30 tjänster i förskola och skola.  

Höganäs: 9 barnskötare varslade. 

Kävlinge: Upp till 12 barnskötare sägs upp. 

Landskrona: 40 barnskötare försvinner. 

Lessebo: 24 blir av med sina jobb efter varsel i skola och förskola. 

Lysekil: 9 barnskötare varslade. 

Strömsund: 8,75 barnskötartjänster försvinner. 

Trosa: 16 sägs upp, framför allt i förskolan. 

Vimmerby: 13 barnskötare och resurspersoner i förskola. 

Malin Ragnegård, ordförande för Kommunal, beskriver situationen som orimlig: 

– Att välfärden behöver mer personal är något jag tycker att man hör både från arbetsgivare och politiker, så det ju går ju inte alls ihop. Det är ju fullständigt oansvarigt. 

Argumentet med att skära ner på personal på grund av ett sjunkande barnantal är ihåligt, tycker hon – barngrupperna har varit stora länge och det här hade varit ett bra läge att komma närmare en rimlig bemanning, säger Malin Ragnegård. 

Barnkullarna ser ju ut att minska också kommande år, hur ska ni skydda medlemmarnas anställningar? 

– Vi kommer ju fortsätta hävda att dessa yrkesgrupper är jätteviktiga delar i skolan och förskolan. Och nu när personalen står inför detta är det viktigt att det dokumenteras och kommer fram hur det slår, att påvisa att det här inte fungerar.