Landskrona räknar med 200 färre barn i förskolan i höst jämfört med hösten 2023 och kommunen väljer därför att säga upp ett 40-tal medarbetare, främst barnskötare.

– Detta är inte ett tillfälligt tapp utan en ny verklighet som vi måste förhålla oss till. Förändringen är nödvändig men känns naturligtvis mycket ledsam, säger Lena Hjelmström, chef på utbildningsförvaltningen, i ett uttalande.

Underbemannade redan i dag

Kommunal menar att man nu i stället hade kunnat se till så att barngrupperna blev mindre.

Men med 200 färre barn kan man inte ha någon förståelse för att man måste skära ner?

– Jag förstår det. Men samtidigt är de underbemannade i dag, så med 200 färre barn kanske barngrupperna hade blivit bra, säger Ann-Sofi Fransson Fält på Kommunal.

Hon säger att oron bland medlemmarna är stor. 

– Medlemmarna vet precis lika lite som vi. Vi vet bara att de kommer att säga upp 40 heltidstjänster, vi vet inte var, när eller hur. Vi ska givetvis göra allt vi kan, men kan inte svara på vad eftersom vi har fått så lite information.

Kvinna i en röd jacka och t-shirt ler mot kameran.
Ann-Sofi Fransson Fält.

Barnskötarna kan bli omskolade

Pernilla Anderberg, stadsdirektör i Landskrona, säger att man nu kommer att ha individuella samtal med de berörda.

– Det finns ett flertal olika insatser som vi kommer erbjuda. Insatserna spänner över en bredd från studier till nytt jobb. Det kan vara andra jobb inom staden, omskolning inom vuxenutbildningen, och matchning till tjänster inom näringslivet.

Facket kallar nu barnskötarna i kommunen till ett stormöte på torsdag nästa vecka.