”Belöna oss som stannar på arbetsplatsen – inför lönestege”
Jag lär upp personer som har flera tusen mer än mig i ingångslön. Min erfarenhet värdesätts inte. Det är dags för en lönestege som uppmuntrar och belönar personal som stannar på arbetsplatsen, skriver undersköterskan Stefan Jönsson.
För att höja sin lön på min arbetsplats behöver vi ta extra uppdrag eller bidra till att avdelningen utvecklas. Skillnaden mot om vi inte gjort det kan handla om 100-300 kronor extra. För att verkligen få en löneökning som märks krävs det att vi byter jobb.
Man borde inte kunna göra lönekarriär genom att byta arbetsplats. Lönekarriären borde göras genom lång tid på samma ställe. Genom att personalen blir trygg och säker och med skicklighet kan genomföra sina arbetsuppgifter och oväntade händelser.
Arbetsgivaren borde helt enkelt värdesätta kompetens i stället för ”nya gröna” som behöver läras upp av oss äldre.
Går in med högre löner
Men som verkligheten ser ut i dag byter kollegor jobb för att få en högre lön. De som stannar kvar blir av med kollegor med decennier av erfarenhet och rutiner av kriser och brandövningar. De som stannar kvar får en högre arbetsbelastning eftersom arbetsuppgifterna ökar i takt med att de ska introducera de nya som anställs.
Och inte att förglömma: de nyanställda utan erfarenhet går ofta in med högre löner än både dem som lämnat och dem som stannat kvar och lär in dem i yrket.
Min lön, vilken jag för tre år sedan var väldigt nöjd med, har i år överskridits av nyanställd personal och min erfarenhet värdesätts inte. Jag lär alltså upp personer som har flera tusen mer än mig i ingångslön.
Känslan av att vara sedd, respekterad och uppskattad försvinner. Det känns som att erfarenhet är betydelselöst och man känner sig som ett huvud som lätt går att ersätta.
Det gör att känslan av att vara sedd, respekterad och uppskattad försvinner. Det känns som att erfarenhet är betydelselöst och man känner sig som ett huvud som lätt går att ersätta. Detta gör personalen omotiverad vilket påverkar både gruppdynamik och arbetsinsats.
Ett alternativ vore en lönestege där man skapar ett system som uppmuntrar och belönar personal som stannar på arbetsplatsen. Det skulle vara gynnsamt för såväl vårdtagare, arbetsgivare och personal, eftersom kompetensen behålls.
Bonus efter arbetade år
Förslagsvis kan ett nytt lönesystem innebära en stege där man varje arbetat år får en bonus utöver ordinarie löneökning, baserat på yrkeserfarenhet i antal år. Man kan likna detta vid en snickare, som nyutbildad varken är jämförbar i snabbhet, teknik eller noggrannhet, jämfört med en hantverkare med flera års erfarenhet.
Arbetsgivaren eftersträvar att bli en attraktiv arbetsplats och med en lönestege skulle man lyckas med detta och få personalen att vilja stanna kvar. Systemet skulle innebära att lönesättningen och lönehöjningarna blev mer rättvisa, vilket också bidrar till att personalen blir nöjdare och gruppdynamiken förändras till det bättre.