Jag lämnade bilbranschen för vården 2009. Utbildade mig till undersköterska på Komvux och fick fast jobb i hemtjänsten direkt efter avklarad utbildning. Jag trivdes utmärkt. 

Jag har haft ett fantastiskt gäng kollegor och ett uppmuntrande arbete, vi gör människor glada när vi kommer eftersom man ofta är den enda de träffar den dagen.

Varannan helg det sämsta

Nu går jag snart på semester och efter det kommer jag inte tillbaka. Jag vänder åter till bilbranschen.

Äldreomsorgen har rasat. Allt har blivit sämre. Planering och scheman görs centralt av personer som inte känner förutsättningarna. Minutstyrningen gör att vi hela tiden stressar och jagar tid. 

När jag började jobbade vi var tredje helg, nu jobbar vi varannan. När personalen opponerade sig menade projektledaren att ”man kan ta helg tisdag och onsdag”. Nej, det kan man inte.

För mig är varannan helg-schemat nästan det värsta. Det förstör så mycket och skapar stress när man ska försöka hinna med allt under en helg, eftersom man vet att nästa är man på jobbet.

Och nu med 11-timmarsvilan jobbar vi fredag kväll, lördag kväll och söndag kväll varannan jobbhelg. Det blir ingen återhämtning.

Efter semestern återvänder jag till bilbranschen. Det är arbete dagtid måndag till fredag och jag går upp i lön med några tusen när jag börjar.

Nu har vi också börjat övervakas med appar. Jag hatar dem.

Vi ska hålla på med mobilerna i stället för att lägga tid på brukarna. Arbetsgivarna litar inte på sin personal.

Övervakandet går över gränsen. ”Varför blir du så sen?” undrar de, men jag undrar hur de kan ha tid och sitta och titta på hur många minuter vi är hos varje brukare?

Förra hösten fattade jag beslutet att lämna vården, det var samtidigt som vi började med det här övervakningssystemet. Nu får det vara bra, var känslan.

Efter semestern återvänder jag till bilbranschen. Det är arbete dagtid måndag till fredag och jag går upp i lön med några tusen när jag börjar.

Hemma sjuk för att få vila

Men det är inte lönen som är det viktigaste, även om många pratar om lön. Arbetet i hemtjänsten är ett fantastiskt jobb i sig. Det är våra arbetsförhållanden som förstör det.

De senaste fem åren har jag varit hemma sjuk kanske fem-sex gånger om året. Det var jag aldrig när jag arbetade i bilindustrin på Saab.

Och det är egentligen inte för att jag är sjuk som jag varit hemma nu, det är för att jag är helt slut. Man får ingen återhämtning och tvingas ta sig den på egen hand, och det för sorgligt att det ska vara så.

Lösningen är inte så svår

Sveriges politiker verkar inte mäkta med att styra upp i äldreomsorgen.

Vill de ha mer folk och människor som stannar är det egentligen inte så svårt. Sänk heltidsmåttet, ta bort varannan helg och se till att scheman och annat sköts på varje enhet och inte minst: lyssna på personalen. 

I dag är jag en lycklig en som ska lämna vården. Samtidigt beklagar jag att det behövde bli på det sättet.