Det är nu två år sedan Världshälsoorganisationen WHO slog fast att brandmannayrket är särskilt utsatt för cancer. I synnerhet nämndes urinvägscancer och lungsäckscancer.

Kommunalarbetaren har undersökt hur många av landets heltidsräddningstjänster som erbjuder screening för sina anställda. Men trots WHO-klassningen är det en minoritet, endast 24 procent, som gör det.

– Jag ser med oro på hur få som använder den möjligheten, säger Mikael Svanberg, förbundsombudsman på Kommunal.

Dunkade rapporten i bordet

I fjol hölls konferensen Next Step, arrangerad av bland andra Brandmännens cancerfond. Där diskuterades utrustning och vad som kan göras för att förbättra brandmännens arbetsmiljö.

En av de brandmän som deltog på konferensen var Martin Bruér för Räddningstjänsten Östra Blekinge. Han var stärkt av vad han fick höra när han gick in på samverkansmötet med arbetsgivaren hemma i Blekinge.

Martin Bruér med kort, grånande hår och en trimmad skäggväxt, iförd en mörk brandmansuniform med reflekterande tejp, står framför en röd bakgrund.
Martin Bruér

– Jag lade med hela WHO:s rapport. Varsågod, de har klassat hela yrket som cancerfarligt. Ni kan inte blunda för det här. 

Det tog skruv och nu erbjuds alla brandmän där som är över 50 år gratis screening för prostatacancer, en annan av de cancerformer som WHO menade att brandmän hade en ökad risk att drabbas av.

Vill ha mer screening

Men Martin Bruér är inte nöjd, helst hade han önskat att arbetsgivaren kunde erbjuda blodscreening.

– Den borde vara obligatorisk, i alla fall efter en viss ålder, så att man kan hitta cancer mycket tidigare.

Räddningstjänsten i östra Blekinge är relativt liten. Den består av två stationer, den i Ronneby har ungefär 25 heltidsanställda brandmän. Trots det säger Martin Bruér alltså att alla känner till någon som drabbats av cancer.

Kommunal är frustrerade

På Kommunals förbundskontor arbetar den tidigare brandmannen Mikael Svanberg med frågan.

– Vi jobbar mot Arbetsmiljöverket och är frustrerade över att det inte hänt något där trots att det är två år sedan WHO kom med sin klassning. Jag skulle gärna se ett nationellt ställningstagande kring screening. Till dess driver vi frågan lokalt.

Tre brandmän i full utrustning och andningsapparat står nära en brandbil. De ser ut att förbereda sig för en insats, och en av dem justerar en annan brandmans utrustning.

Eftersom branschen redan har regelbundna hälsoundersökningar menar Mikael Svanberg att det inte vore en så stor uppoffring att utöka dessa med ett blodprov.

– Vi vill dock göra detta i samråd med vetenskapen.