Här tas delade turer bort: ”Det har varit ganska tufft”
Tio år efter att Hallsbergs kommun tog beslut om att ta bort delade turerna ska de nu försvinna. Dessutom inrättas tjänster med kortare arbetstid. Lättnaden är stor bland personalen, men där finns också oro över att det inte ska fungera.
Sedan 2014 har det funnits ett politiskt beslut om att slopa de delade turerna i Hallsbergs kommun. Och nu ska det alltså bli verklighet.
– Det känns skönt, för det har varit ganska tufft.
Så säger undersköterskan Wioletta Pardo som jobbar inom hemtjänsten i kommunen, men bor på annan ort. Det blir mycket pendlande, berättar hon.
När hon har delade turer jobbar hon ofta förmiddag – kommer hem – och åker sedan tillbaka till jobbet på eftermiddagen för nästa pass. Under tiden mellan skiften försöker hon pressa in allt möjligt att göra hemma.
– Men det blir psykiskt påfrestande att inte känna friheten när man måste i väg till jobbet igen, så jag och mina kollegor känner väl att vi egentligen är på jobbet hela dagen, säger Wiloetta.
Rekryterar helgtjänster
I ett pilotprojekt har kommunen under två år testat att ta bort delade turer på en hemtjänstenhet och på ett av Hallsbergs största vårdboenden. Resultatet visade att det går att få till ett schema som fungerar – och att det inte kostar några pengar. Det berättar Clary Starck, verksamhetschef för kommunens hemtjänst.
– Personalen har varit väldigt involverad, testenheterna har varit med och utvärderat och så.
För att täcka upp för glapp i schemat har man inrättat speciella helgtjänster, med personer som jobbar fredagskväll, hela lördagen och söndagen.
Clary Starck säger att det inte varit några problem att rekrytera helgpersonal under projekttiden. Och hon tror att det kommer gå att rekrytera det 30-talet till som kommunen nu ska.
– Jag tror att de här tjänsterna är attraktiva, kanske mest för unga och studenter. Men också för andra. Redan nu har vi tillsatt ungefär hälften av tjänsterna vi har ute på annons, säger hon.
Lekeberg tar tillbaka delade turer
Grannkommunen Lekeberg hade 2022 ett liknande projekt där de delade turerna kunde tas bort på grund av extra helgpersonal. Men de hyllade helgtjänsterna togs bort och delade turer återinfördes – av ekonomiska skäl.
Men verksamhetschef Clary Starck tror inte att samma sak kommer att hända i Hallberg. Det nya arbetssättet ska inte kosta några extra pengar, menar hon.
Ser du någon annan riskfaktor kring det här?
– Den största risken är att vi inte skulle ha tillräckligt personer som inte söker helgtjänsterna, det skulle ge grus i maskineriet. Sen blir det ju annat när vi nu går in på alla enheter med detta, det blir ännu fler människor att hantera.
Försiktig optimism
Så fort tjänsterna tillsats ska hela Hallsbergs hemtjänst och alla vårdboenden bli av med sina delade turer. Undersköterskan Wioletta Pardo, som också är arbetsplats- och skyddsombud, låter något skeptisk när hon säger att hon hoppas på att planen går i lås.
– Tanken är bra, men vi är självklart oroliga över att det inte skulle fungera. De har ju lovat det här i flera år, säger hon.