I den östgötska kommunen vill både facket och de styrande politikerna slopa delade turer inom vård och omsorg. Men till en början ska kommunen testa ett pilotprojekt – som går ut på att det är valfritt att jobba delade turer.

Den som går med på att jobba delad tur får antingen ekonomisk ersättning eller extra ledighet. Det gäller för tiden mellan turerna, då medarbetaren inte jobbar.

70 procent av lönen

Om du väljer pengar innebär det en ersättning på 70 procent av timlönen för tiden som personalen inte jobbar mellan turerna. Alternativet är 42 minuters ledig tid för varje timme medarbetaren är ledig mellan turerna.

Och slutligen kan man välja att få 7,5 timmars komptid över en fyraveckorsperiod. 

Trivs med delade turer

– Jag tycker det låter bra. Det blir ju som en morot och kan även höja motivationen att jobba delade turer, säger 28-åriga Emma Vakili, undersköterska som jobbar inom hemtjänsten i Finspång.

Hon jobbar en delad tur i månaden och trivs bra med det. Nu när pilotprojektet kickar igång är Emma Vakili en av dem som kommer välja att fortsätta jobba delade turer. 

– Jag kanske hade känt annorlunda om jag jobbade fler delade turer, men jag tycker det är bra att man börjar med att testa det här och ser om det funkar innan man bestämmer sig för att ta bort delade turer, säger Emma Vakili. 

Vi ställer oss frågan hur man ska ta ut sin komptid när folk inte ens hinner göra det i dag?

Britt-Marie Lundgren, Kommunal

På Kommunals lokala sektion hade man helst sett att kommunen slopade delade turer helt och hållet. Men med det sagt är man positiv till att arbetsgivaren drar igång pilotprojektet.

Dock finns det vissa frågetecken som sektionen vill få svar på. 

– Vi ställer oss frågan hur man ska ta ut sin komptid när folk inte ens hinner göra det i dag? Och vad händer om det är alldeles för få medarbetare som väljer att jobba delade turer?, säger Britt-Marie Lundgren, facklig företrädare på Kommunal i Finspång. 

Hon tillägger att antalet timmar fortfarande måste gå ihop. Samma sak gäller arbetsuppgifterna, som inte kommer göra sig själva om det är för få som nappar på erbjudandet om extra pengar eller extra ledighet. 

En del behöver en extra peng

Ulrika Jeansson (S) är kommunalråd i Finspång kommun. Hon säger att pilotprojektet väntas dra igång först vid årsskiftet, något som ger dem tid att undersöka om det dels finns personal som vill haka på upplägget, dels få tid för att räta ut frågetecknen. 

– Vi kommer se till helheten och även låta personalen svara på en anonym enkät för att se varför de valt det alternativ de gjort. Det kan ju till exempel vara så att en del behöver den där extra pengen och då måste vi fundera på det också, säger Ulrika Jeansson.

Varför tar ni inte bort delade turer helt och hållet?

– Det är så enkelt som att vi inte har tillräckligt med människor för att göra det. Det är svårt att hitta kompetens som det är. Vi klarar helt enkelt inte av det bemanningsmässigt, men jag önskar att vi gjorde det, säger Ulrika Jeansson.