Nu slipper ett par tusen anställda i äldreomsorgen i Sundsvall ha uppdelade arbetspass, något som Sundsvalls tidning rapporterat om. Efter mer än sex års arbete har kommunen fasat ut alla delade turer på sina äldreboenden och i hemtjänsten. 

– Det var jättejobbigt att börja vid 07, gå hem vid 12 och sedan komma tillbaka till 16. Då hann man i princip bara laga mat åt barnen och var helt slut när man kom tillbaka igen, säger Julieta Sabani, undersköterska på äldreboendet Heffnersgården. 

Lösningen: ständig helg och färre uppgifter

Flera av hennes kollegor har haft en lång sträcka till jobbet, något som gjort att några har stannat kvar på arbetsplatsen timmarna mellan den första och den andra turen.

Kommunal lokalt har länge drivit frågan om att slopa delade turer – Åsa Selander, sektionsordförande, pekar ut flera orsaker till varför det kunde bli verklighet. 

– Vi har varit noga med att om man tar bort delade turer ska det inte innebära att personalen får varannan helg. Därför har vi infört ständig helg på frivillig basis. Det förvånade oss hur många som velat göra det. Det har varit en av flera orsaker till varför det här har funkat, säger hon. 

Dessutom har ett serviceteam tagit över delar av personalens uppgifter, till exempel handling och tvätt.

Åsa Selander, Kommunal.
Åsa Selander, Kommunal.

”Inte ett lätt arbete”

Redan 2018 lovade det politiska styret att ta bort delade turer, men själva arbetet påbörjades först 2021. Sedan dess har turerna fasats ut successivt. Den politiska majoriteten sköt till 5,5 miljoner kronor, samtidigt som nästan lika mycket pengar kom från statsbidrag. 

– För oss finns det inget annat än att satsa framåt för att fler ska vilja jobba som undersköterskor i Sundsvall, säger Mikael Westin (S), ordförande i vård-och omsorgsnämnden. 

Varför dröjde det hela sex år?

– Det här är inget lätt arbete. Det är ett arbete som kräver uthålliga politiker som låter det ta den tid det tar. Vi började med en pilot på fem boenden och sedan har det införts stegvis på alla boenden. Vi har varit ute och pratat med personalen och haft en nära dialog med Kommunal hela tiden. 

Tips till andra fackliga företrädare

Åter till Åsa Selander på Kommunal. Hon har ett tips till andra som vill driva frågan om att slopa delade turer:

– Påverka politiken. Vi har en jättebra facklig-politisk samverkan. Det gäller att få politiken i ens egen kommun att förstå och då måste man trycka på. Sedan har vi haft draghjälp av faktumet att det saknas undersköterskor. Det handlar om att vara en attraktiv arbetsgivare.