I nya HBO-serien ”The Regime” spelar Kate Winslet en hälsoneurotisk diktator i ett litet fiktivt land i Centraleuropa, med influenser från bland annat Ryssland. Det är satir och allt är uppskruvat till max men farliga ledare som framstår som ”för galna” tillhör ju tyvärr inte bara fiktionen. 

”Mare of Easttown” (också den på HBO Max) är en av de bästa serierna på senare år. Där spelar Kate Winslet en sliten polis med problem i den egna familjen, samtidigt som hon utreder ett mord i sin småstad. 

”I am Ruth” skildrar baksidan av sociala medier

En lite liknande roll har hon i novellfilmen ”I am Ruth” på SVT Play. Där spelar Kate Winslet ensamstående mamma till en tjej med psykisk ohälsa, som i sin tur spelas av skådespelarens egen dotter Mia Threapleton.

Det är kusligt träffande och välspelat om hur sociala medier kan förvärra eller utlösa psykisk ohälsa – och hur maktlös föräldern kan känna sig. Vi får följa Ruth på hennes arbetsplats när allt hon kan tänka på är om hennes dotter kommit ur sängen, om hon ens lever… Ett måste att se!

Slutligen vill jag slå ett slag för den vackra miniserien ”Mildred Pierce”, om en frånskild mamma på 1940-talet, som också den går att se via HBO Max.