En av de stora frågorna som gjort att Kommunal i går varslade om strejk gentemot arbetsgivarna i Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, och Sobona är dygnsviloreglerna. Kommunal vill att dispensen för att få jobba dygnspass inom räddningstjänsten tas bort och att det i stället ska avgöras lokalt.

Det är en fråga som har drivits hårt från brandmännens sida. Bland annat skrev över 1 000 brandmän – cirka hälften av alla Kommunals medlemmar i räddningstjänsten – på ett avtalsförslag till avtalsdelegationen om att Kommunal skulle driva frågan.

Nu är strejkvarslet ett faktum – men inga medlemmar i räddningstjänsten är uttagna. Det förvånar brandmannen Christian Fridsta i Västervik.

– Jag tänkte att det är en självklarhet att brandmännen ska vara med. Jag tror att det har gått prestige i det här med dygnsviloreglerna för arbetsgivarna och att de inte kommer släppa på det under avtalsperioden och trodde att det skulle bli strejk. Och så blev det så, men vi är inte inblandade. Det är konstigt, säger Christian Fridsta.

Skulle fortfarande åka på larm

Han säger att vid en strejk måste de fortfarande åka på larm, men att de kan lägga ner andra arbetsuppgifter, som utbildning och övningar.

– Det skulle inte påverka tredje man direkt, men däremot är det ett tydligt statement.

Det är samma arbetsuppgifter som de får prioritera bort om de inte kan jobba dygnspass, menar Christian Fridsta, så därför skulle det ha blivit en bra illustration av vilka konsekvenserna blir om de inte får igenom sina krav.

Han berättar att även hans chef hoppas att det blir strejk och tycker det är synd att brandmännen inte är uttagna.

– Om Kommunal släpper på det här nu … Det här är den chans vi har, annars kommer vi bli överkörda, säger Christan Fridsta.

Brandmannen Marcus Aronsson, en av initiativtagarna till att Kommunal skulle driva frågan i avtalsrörelsen, säger att flera brandmän hört av sig till honom och undrat varför de inte får strejka. Samtidigt är han och hans kollegor överens om att det allra viktigaste är att det strejkas, inte vem som gör det.  

– Men kampviljan är så himla stor. Vi har kämpat så länge och alla vill bidra och göra sitt och visa sitt missnöje. Så där ligger väl egentligen besvikelsen, säger Marcus Aronsson. 

Kommunal: Alla behöver inte tas ut i strejk

Jonas Nilsson, ombudsman på Kommunal, säger att han har förståelse för reaktionen på att brandmännen inte tagits ut i strejk.

– Jag förstår deras känsla. Men vi kan tyvärr inte kommentera konfliktstrategin. Men det här är Sveriges största kollektivavtal och är man ett stort och brett förbund som organiserar många olika yrkestitlar så behöver man inte ta ut alla medlemmar i konflikt för att nå önskad effekt, säger Jonas Nilsson.

Många brandmän tänker nog att det vore logiskt att ta ut just dem det berör?

– Jag har förståelse för den känslan men det är många aspekter att väga in i frågan.

Stor kampvilja hos brandmännen

Marcus Aronsson säger att han har förståelse för att Kommunal gör avvägningar som de inte alltid kan redogöra för när de väljer vilka som ska tas ut i strejk. 

– Det är bara att nu står vi här, vad kan vi göra? Vi vill hjälpa till, hur ska vi kanalisera den här kampviljan? Det är ju jättepositivt och jag tror att Kommunal centralt vill veta att det finns en stor vilja att bidra och att de har ett stort stöd för den här strejken, säger han. 

Marcus Aronsson tycker att det är svårt att spekulera i vad som händer om Kommunal inte får igenom kravet om slopad dispens för dygnspass inom räddningstjänsten. Han är positiv inför att det ska lyckas. 

– Jag tror att den här konflikten kommer ge det som varslet handlar om. Jag tror inte att Kommunal kommer sälja ut oss som yrkesgrupp. Det har jag otroligt svårt att tro.  

Om inte en lösning nås innan dess bryter strejken ut den 18 april klockan 07.00. Strejken berör cirka 5 000 medlemmar och varslet berör stora delar av landet. Utöver varsel om strejk har Kommunal även varslat om nyanställningsblockad samt mer- och övertidsblockad i 27 kommuner.