Verksamhetschefen Karin Junkers skämt väckte känslor både hos anställda och fackliga företrädare. 

– Jag blev väldigt upprörd, man förminskar parternas arbete. Och på avdelningen tycker de inte det är roligt alls, säger Catarina Eriksson, ordförande för Kommunal, avdelning Öst. 

Dessutom har regionen lagt ett varsel som omfattar 700 anställda, påpekar hon. Något som också påverkar mottagligheten för skämtsamheter hos personalen.

Chef beklagar att skämtet inte uppskattades

På skärmen där skämtet syntes fanns både Kommunals och Vårdförbundets loggor. 

Verksamhetschefen Karin Junker bekräftar att hon och två andra chefer ligger bakom skämtet och beklagar att det inte uppskattades. 

– Jag blev väldigt förvånad över att man tog illa vid sig, jag tänkte att man kunde ta det som en rolig grej. Det känns tråkigt, det var ju den 1 april, säger Karin Junker. 

Var det inte lite dålig tajming med tanke på att de centrala avtalsförhandlingarna är i sitt slutskede? 

– Nej det tänkte vi väl inte på. 

Dessutom är det ju nedskärningar på gång i regionen? 

– Ja men det var inte kopplat till det här. 

”Måste kunna ha kul på 1 april”

Karin Junker har inte gått ut med någon ursäkt men svarar att det kan bli aktuellt. 

– Det var så uppenbart att det var ett skämt. Men jag kan absolut be om ursäkt, det har jag inga problem med. Men jag tänker att man måste kunna ha lite kul den 1 april. 

Förhandlingarna om ett nytt avtal mellan Kommunal och Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har strandat, sedan Kommunal sagt nej till SKR:s slutbud. Det innebär att det finns risk för konflikt i kommuner och regioner.