Det pratas väldigt mycket runt om i landet om de 11 timmars dygnsvila som vi nu fått. Man pratar om att man får sämre scheman, mindre tid med familjen och upplever att man är mycket tröttare. Och det är såklart ett problem och inte okej på en enda fläck!

Men, det är inte vår rätt till samma vila som alla andra har som vi ska protestera mot. Det är inte de 11 timmarna dygnsvila som är problemet och som gör att vi får sämre schema. Att vi får sämre scheman beror helt enkelt på att vi är för lite folk för att det ska gå ihop. 

Arbetstidsförkortning rätt väg att gå

Personligen är jag glad att vi får den vila vi har rätt till, för vi inom äldreomsorgen har precis samma rätt till vila som andra har. Men jag blir otroligt frustrerad över att våra arbetsgivare inte förstår att det inte går att lägga in längre ledighet med den nuvarande bemanningen!

Att det inte går ihop borde inte vara så svårt för dom att förstå. Att vi är underbemannade märks extra tydligt nu och det krävs en radikal förändring om det ens ska finnas någon bemanning att prata om framöver. 

I stället för att vara negativa och skylla på något som vi har laglig rätt till, det vill säga vilan, så borde fokus och energi läggas på att få upp bemanningen och få ner heltidsmåttet genom att införa arbetstidsförkortning.

Tänk om man provat arbetstidsförkortning i samband med införandet av 11 timmars dygnsvila? Då hade man varit tvungen att anställa mer personal och samtidigt kunnat göra scheman som man orkat arbeta på, vilket med största sannolikhet hade lett till att vi hade orkat leva också.

För det är rätt självklart att en högre bemanning ger bättre scheman. En högre bemanning och sänkt heltidsmått, gör även jobbet inom äldreomsorgen mer attraktivt vilket i sin tur (förhoppningsvis) leder till att fler söker sig till det.

För hur det än är så är vi som jobbar inom äldreomsorgen bara människor. Människor som har familjer, vänner, fritidsintressen och ett liv utanför jobbet. Det är viktigt att inte glömma det. 

Vilan borde vara en självklarhet

Något annat som också är viktigt att inte glömma är att det är våra arbetsgivares skyldighet att se till att vi inte drabbas av ohälsa av och på arbetet. Precis som det är vår skyldighet att rapportera de brister som finns i vår arbetsmiljö och som kan leda till att vi blir sjuka.

Så i stället för att vara negativa och skylla på något som vi har laglig rätt till, det vill säga vilan, så borde fokus och energi läggas på att få upp bemanningen och få ner heltidsmåttet genom att införa arbetstidsförkortning.

Hade vi haft rätt bemanning och rätt förutsättningar att göra bra scheman så skulle inte vår lagliga rätt till vila bli ett så hett samtalsämne, det skulle helt enkelt bara vara en självklarhet.