Undersköterskan Elin Granberg är tacksam över att hennes hemtjänstgrupp lyckats behålla möjligheten att påverka hur de ska arbeta. Det underlättar för henne som har tre barn varannan vecka. Men hon tror att helgpassen med delade turer kommer att bli tuffa.

– Men alternativen var sämre, antingen hade det blivit fler helger eller jobba fredag kväll före ledig helg. Vi har liksom inget val. Vi kan inte gå ifrån 11 timmars dygnsvila och vi vill inte jobba fler helger. Lösningen för att få det bättre är ju mer personal, och det får vi inte.

Hinner frukost med barnen

Förutom helgerna är det starttiderna för morgonpassen som förändrats, för att ge dem som jobbat kvällstur deras 11 timmars vila. Tidigare började alla fyra morgonturer 07 men nu droppar de som jobbat kväll in strax före eller strax efter åtta.

De senarelagda morgonpassen efter en kvällstur har blivit en oväntad ljusglimt för Elin Granberg:

– Det är positivt att kunna äta frukost med barnen innan de ska till skolan. Det känns som en liten sovmorgon. I går kom jag till jobbet 08.10 och då kändes det som att jag hade försovit mig!

Schemat ger ”monsterhelger”

Deras nya scheman betyder arbete tre helger av nio, varav två så kallade ”monsterhelger”, med delad tur både lördag och söndag. Förutom helgerna är det svårigheten att byta pass med kollegor som oroar mest.

­– Om man behöver vara ledig vet man att det inte är någon idé att söka semester eftersom man inte får den beviljad för att det inte finns vikarier. Tidigare kunde vi byta pass med varandra men med dygnsvilan kommer det inte att fungera. Det är den största nackdelen som jag ser det, man blir väldigt bunden till det schema man har, säger Elin Granberg.

Pratades om fast schema

Fördelarna då? Elin tycker att den största fördelen är att de lyckades behålla sina individuella önskescheman, eftersom det var prat om fast schema. Att hela personalstyrkan protesterade och hotade med uppsägning gjorde att de ändå fick fortsätta med önskeschemat, så länge de får det ”att gå ihop”.

Vilka tider skulle du jobba om du fick styra helt på egen hand?

– Då skulle jag jobba dagtid måndag till fredag varje vecka. Jag har egentligen inte jättemycket emot att jobba helg men det är tråkigt eftersom alla andra är lediga, säger Elin Granberg.

Hoppas hitta annan helglösning

Hemtjänstgruppen är ganska liten, vilket inte underlättar när önskeschemat ska läggas med hänsyn till dygnsvilan. De är nio personer som alla jobbar heltid, berättar Elins kollega Stina Bakke som är undersköterska, arbetsplatsombud och sektionsordförande:

– Ju större grupp man är desto lättare har man att få igenom sina önskemål, men det fungerar bra för oss ändå. Vi ger och tar och fördelen med att vi är få är det är lättare att prata och förstå varandra. Helgerna hoppas vi kunna hitta en annan lösning för på sikt, men nu provar vi och ser hur det går.

I Arvidsjaur har olika hemtjänstgrupper och äldreboenden olika modeller för scheman, och det finns både individuella önskescheman respektive fasta scheman beroende av arbetsplats.