Det låter väldigt bra med att vi har fått ”rätt” till denna ”vila”. Men 11-timmarsregeln stressar oss i stället för att få oss att må bra. När man inte får ihop ett schema som passar verksamheten så är det ett problem och ingen hjälp. 

Det här med 11 timmars vila känns lite som ett hot mot vårt demokratiska samhälle. Någon annan ska bestämma hur vi vilar ut bäst. En ”vila” som ställt till med mer negativt än positivt för väldigt många, har det visat sig.

Ingen har frågat oss

Ingen har frågat personalen vad som ger oss bäst vila. Hade man gjort det så hade nog många svarat att en längre sammanhängande ledighet ger mer vila än 11 timmars frånvaro från jobbet. 

I vården tar vi hand om människor som inte går efter ett schema. Många i personalgruppen har uttryckt en känsla av att man har ”försovit sig” då man måste börja senare på morgonen.

Man känner stress över att inte hinna ta hand om lika många vårdtagare som tidigare. Många äldre är morgonpigga och vill inte ligga och vänta på att personalen börjar sitt morgonpass. Och personalen som börjar tidigt får fler att hjälpa på färre personal.

Med tanke på att vi jobbar alla dagar oavsett högtid, veckodag, kväll, natt eller dag så borde vi ha något att säga till om när det gäller vår vila.

Det stora problemet med 11-timmarsregeln är hur man får ihop ett schema som täcker dag, kväll och natt utan att det resulterar i ett omänskligt schema som kan innebära att man bara jobbar kväll ena veckan och dag nästa. 

Kvällsveckan kan innebära att om man har barn så hinner man bara träffa dom innan dom ska till dagis, förskola eller skola. Sen ser man dom kanske inte mer den dagen. Och ska man då jobba flera kvällar och även helgen, ja då kan det bli ensamt för hela familjen. 

Se till personalens behov

Man kommer att missa väldigt mycket i livet, personalen kommer inte att orka. Förmodligen kommer sjukskrivningarna öka. Allt detta kan bli en anledning för många att se sig om efter ett annat jobb. Och vi vet ju redan i dag att all utbildad personal behövs i äldrevården.

Med tanke på att vi jobbar alla dagar oavsett högtid, veckodag, kväll, natt eller dag så borde vi ha något att säga till om när det gäller vår vila. Så för att personalen ska känna sig mer utvilad är alltså ett schema som personalen känner sig nöjd med en nödvändighet.

Ett schema som ser till verksamhetens och personalens behov. Ett schema där man får mer sammanhängande ledighet. Även om det skulle innebära att man bara är ledig 10 timmar mellan passen.