Trots personalens protester – nu införs scheman med nio helgpass på åtta veckor: ”Straffas när vi blir färre”
Vikariestopp var bara början på försämringarna för personalen på Borlänges äldreboenden. I april ska deras varannan helg-schema utökas med ett extra helgpass. Och därefter ett till dråpslag från politikerna: ni är överbemannade – vi ska skära ner.
Borlänge kommun brottas med ekonomin för äldreomsorgen. KA har nyligen skrivit om vikariestopp och neddragningar på bland annat Hällsjöhemmet.
Nu menar kommunledningen att Borlänges äldreboenden har för många anställda.
De har tagit fram ”nyckeltal” utifrån andra kommuner och tycker sig då se att bemanningen borde minskas från dagens drygt 360 anställda till 280, vilket Borlänge tidning var först med att berätta.
”Vi har personalbrist”
Helt ogenomtänkt, säger Kommunal:
– Vi har personalbrist. På många ställen nollvickas det eftersom de inte får ta in vikarier. Det är helt galet. Deras nyckeltal baserar sig inte på hur verkligheten ser ut. Jag förstår inte hur de kan gå ut med detta, säger Kommunals sektionsordförande Linda Kvarnström.
För äldreboendet Hällsjöhemmet med många demenssjuka brukare talas det om att dra ner dagens personalstyrka på 108 tjänster med nästan 29 tjänster.
Antalet är i dagsläget ”teoretiskt”, men om det skulle bli verklighet motsvarar det en nedskärning på 27 procent.
– Det är kränkande att ta del av politikernas förslag och idéer. Vi räcker ju inte till ens i dag. Vad tror politikerna att vi gör? Vi har bjudit hit dem för att de ska kunna se hur det ser ut, men jag vet inte om de inte vill se. Vi har sagt i flera år att vi är för få och helt plötsligt säger de att vi är för många? säger Camilla Munk Utter, undersköterska och skyddsombud på Hällsjögården.
Vi straffas när vi blir färre. Det blir tre helger på raken vi ska jobba, och vi tycker nu att varannan helg är mycket.
”Vi straffas när vi blir färre”
I april ska hon och hennes kollegor på Hällsjögården (och övriga anställda på Borlänges särskilda boenden) börja arbeta utifrån sina nya centralscheman.
Det har flaggats för fler arbetspass, fler arbetsställen och att det schema de nu går på med arbete varannan helg ska utökas med ett ytterligare helgpass per åttaveckorsperiod.
– Vi straffas när vi blir färre. Det blir tre helger på raken vi ska jobba, och vi tycker nu att varannan helg är mycket. Vårdskolorna har inga sökande och politikerna behöver göra jobbet mer attraktivt, kanske jobba var tredje helg och jobba sex timmar och få betalt för åtta. Här gör de motsatsen, säger Camilla Munk Utter.
”Jämnare fördelning av personal”
Enligt Ulf Cristoffersson som är tillförordnad verksamhetschef för särskilda boenden i Borlänge har kommunen inget vikariestopp, det handlar om ”resursoptimering”.
Han vidhåller att det är för mycket personal på kommunens äldreboenden:
– Den schemaläggning vi har haft har utgått från medarbetarnas behov, med önskescheman och individuella önskemål. När vi nu går in med den nya bemanningen och scheman utifrån den får vi en jämnare fördelning av personalen dag, kväll, helg och natt vilket blir bättre för de boende.
Känsla av maktlöshet
Camilla Munk Utters arbetskamrat Anitha Williams har i rollen som arbetsplatsombud mycket kontakt med personalen på avdelningarna på Hällsjöhemmet.
Hon berättar om en känsla av maktlöshet, och kollegor som är ledsna och stressade.
– Det värsta är att politikerna inte har någon dialog med oss. Vi har skrivit i lokaltidningen och mejlat politiker, men får varken svar eller feedback. Det är i tidningen vi får läsa att vi tydligen är för många, har en konsult räknat ut. De bestämmer över huvudet på oss ungefär som om vi skulle vara mindre värda, det är vi väl också i deras ögon, säger Anitha Williams.
Protest när politikerna samlas
Under tisdag eftermiddag den 19 mars kommer Camilla Munk Utter, Anitha Williams, Linda Kvarnström och många andra anställda inom äldreomsorgen i Borlänge att hålla en manifestation i Kommunals regi.
Protesten hålls samtidigt som politikerna i kommunfullmäktige samlas i Stadshuset.