Teatergruppen Alla tiders teater väckte känslor och igenkänning hos kommunalarna på det senaste medlemsmötet i Malmö.

Teatergruppen Alla tiders teater väckte känslor och igenkänning hos kommunalarna på det senaste medlemsmötet i Malmö.

Lokalen är nästan fullsatt och stämningen uppeldad. Diskussionens vågor går höga när arbetstider står på agendan, många är upprörda och pratar engagerat. Teatergruppen Alla tiders teater känner av stämningen och med samma energi river de av tre låtar ur sin musikal ”Skjortkravallerna”. Trots att den handlar om en strejk i Helsingborg år 1904 syns tårar i några ögon. Kommunalarna klappar takten och avslutar med en rungande applåd.

– Vi pratade om behovet av att snacka ihop sig på arbetsplatserna, det är en ständig diskussion på våra medlemsmöten. Det var just det som musikalen handlade om så det kopplade ihop så fint, säger Peter Persson om det senaste medlemsmötet för Kommunals sektion vård och omsorg i Malmö. 

Eldsjälen är personlig assistent

Peter Persson är personlig assistent och har inga fackliga uppdrag. Han är en vanlig kommunalare som brukar gå på sektionens möten. Han ville få ut mer av dem och fick stöd av sektionens ordförande Ewa Glimhed. Även hon ser kultur som ett viktigt medel för facket.

– Människor berörs och tar till sig på olika sätt. Jag brukar säga att man ska gadda ihop sig och stötta varandra. Det kan jag säga på mitt sätt. Sen kom Alla tiders teater och med sina sånger berättade de samma sak. Det man kan berätta med en novell eller en teaterföreställning når fram på ett annat sätt.

Peter Perssons engagemang togs tillvara av sektionsordförande Ewa Glimhed.
Peter Perssons engagemang togs tillvara av sektionsordförande Ewa Glimhed.

För två år sedan provade Peter att bjuda in sin kompis, litteraturprofessorn Magnus Nilsson som är specialiserad på arbetarlitteratur, till ett möte. Det är snart två år sedan. Sedan dess har det funnits något kulturinslag på varje möte. Författaren Mija Åhlander har pratat om sitt skrivande, Peter har lottat ut böcker och pandemiprojektet ”Vi var alla rädda” hade sin urpremiär på ett sektionsmöte.

– Jag kom på att man kan söka pengar från Arbetarrörelsens kulturfond. Vi använder pengarna så att de som framträder kan få betalt. Det har även funnits utrymme att köpa in böcker eller teaterbiljetter för utlottning, säger Peter.

Kultur är kul

Varför behövs kultur på fackliga möten?

– För att stärka upp diskussioner och reflektioner. Sen är det kul, det ska inte underskattas. Och väcker igenkänning. På senaste mötet blev folk rörda och nästan grät för att de kände igen sig trots att det är 120 år sedan den här strejken ägde rum.

Sök pengar till kultur

Arbetarrörelsens kulturfond drivs av ABF och LO-förbunden. Ansökan görs tillsammans med ABF och ditt lokala fack eller LO. Du kan även söka pengar till ett arbetsplatsbibliotek. 

Peter är själv utbildad konstnär men har lagt ned sitt eget skapande. Han menar att kultur kan ingjuta självförtroende i kommunalarna.

– LO-facken har ju backat. Vi måste hitta sätt att erövra världen. Författare som Ivar Lo Johansson och Moa Martinsson bidrog till statarsamhällets avskaffande. Vi måste börja prata ihop oss mer på arbetsplatserna och då kan litteratur och kultur vara utgångspunkt för det.

Hur då?

– Ta vinnarnovellen i Kommunalarbetarens tävling, där det blir tydligt att man måste prata ihop sig. En sådan novell kan man få styrka och inspiration av.

För lite kultur i facket idag

Ewa började jobba fackligt redan 1980. Då startade och avslutades fackliga utbildningsdagar med kampsång.

– Jag tycker att det är för lite kultur i dag. Genom kultur kommer man in på fackliga och politiska frågor och det är där man känner gemenskap. Jag hade önskat att fler medlemmar skrev sina berättelser och läste upp dem på möten och att vi hade en Kommunalkör, säger Ewa.

På senaste mötet kom 90 medlemmar men förhoppningen är att kulturinslagen ska locka fler. Målet är att tio procent av sektionens medlemmar ska komma. Med 7 500 medlemmar är sektionen en av landets största.

– Vi är en stor sektion och det ställer krav på oss. Men vi kan ju hyra en arena, säger Ewa med ett skratt.

5 tips för mer kultur i facket

  • Kontakta ABF lokalt för att få hjälp att söka pengar till framträdanden. Fråga om de har några böcker att skänka till utlottning.
  • Kontakta Föreningen Arbetarskrivare för att få tips på författare med koppling till din hemort och/eller Kommunals yrkesgrupper.
  • Starta en bokcirkel om det finns intresse.
  • Dra ihop en arbetsgrupp med kulturintresserade medlemmar som kan diskutera idéer. Fundera över vad ni kan genomföra så det inte blir övermäktigt.
  • Fråga medlemmarna om det finns någon som exempelvis vill ha en fotoutställning eller framföra en egen sång på ett fackmöte.

Novellförfattare på nästa möte

Nästa möte får besök av Sarah Jaziri som medverkar i Kommunalarbetarens senaste novellbok ”Vi säger ifrån varje dag”. Mötet gäller Kommunals medlemmar i sektionen vård och omsorg i Malmö och äger rum 14 november. 

Bor du i en annan kommun? Kolla i novellboken om det finns någon författare på din ort att bjuda in till ett fackmöte!

Har du använt kultur i det fackliga arbetet? Skriv till kultur@ka.se eller i gruppen KA Kultur på Facebook.