Knivar som hackar mot skärbrädan, lock som klingar mot kastruller och potatisskalare som rispar mot en morot. Det är små ljud som tillsammans utgör miljön i skolköket. I det här videoverket har ljuden lika stor betydelse som bilderna.

– Fokus ligger på det fantastiska arbete som skolkockarna gör och hur de effektiviserar allt de gör – de häller ut två mjölkpaket samtidigt. De är så snabba, det är som en dans. Jag ville fokusera på själva arbetet, inte på resultatet eller mottagaren, säger Ina Porselius.

Har tidigare filmat undersköterskor

Hon är uppvuxen på Gotland med två undersköterskor som föräldrar. Själv har hon en lång akademisk utbildning och har upplevt att hennes klassbakgrund inte ryms i den världen.

– När den väl får plats så görs det parodi eller tragedi av den. Det jag har jobbat med är att visa människor som arbetar eller arbetarklassen, det har jag gjort i många år nu. Jag har filmat undersköterskor som vårdar andra människor och sen sliter ut kroppen.

Skolkockarna sjunger i köket

I det nya verket får vi se hur ett gäng skolkockar hackar, skalar, knådar deg och rör i grytor. Så börjar en av kockarna sjunga och de andra stämmer i. Köket fylls av sången ”Antropocen” av Sara Parkman.

– Jag gjorde intervjuer med många skolkockar och då berättade en av dem att de brukar sjunga i köket.

Ina Porselius.

I slutet av verket sjunger kockarna ordet ”bakgrundsmusiken” om och om igen.

– Det var så träffande för de här yrkena är ofta som en bakgrundsmusik, de fungerar i bakgrunden.

Två utställningar i höst

Videoverket ”Bakgrundsmusiken” visas på Galleri Box i Göteborg till 24 september.

Senare i höst visas verket ”Women doing nothing” på Borås konstmuseum.