Ofta är det kvinnor som möts av den där frågan: men varför säger ni inte bara ifrån? Problemet är snarare att när kvinnor säger ifrån avfärdas det som gnäll. När jag själv jobbade i äldreomsorg och barnomsorg fick jag höra, utifrån, att ”det är så mycket gnäll på kvinnodominerade arbetsplatser”.

I dag tycker jag att underbemanningen i vård och omsorg är så pass känd att de flesta bör veta att problemet inte är att kvinnor inte säger ifrån oftare. 

Svaret ”Vi säger ifrån varje dag” levereras i en novell med samma namn, som kom in till Kommunalarbetarens novelltävling. Vi i juryn kände ganska snabbt att det var en perfekt boktitel på en novellsamling av kommunalare. För vi vet att många av er säger ifrån. I dag kommer boken ut på bokförlaget Atlas. Senare i vår släpps den också som ljudbok.

Kommunalarbetarens tredje novellbok

Jag är glad och stolt över att ha varit med om att anordna tidningens tredje novelltävling som dessutom resulterar i en bok. Att få lyfta fram så många begåvade författare som finns bland kommunalarna – vissa publicerade tidigare men långt ifrån alla. Och att samtidigt sätta fokus på hur ni har det på era jobb.

Boken ”Vi säger ifrån varje dag och 23 andra noveller av kommunalare” täcker in många olika yrken: undersköterska, städare, kock, personlig assistent, bussförare, elevassistent, barnskötare med flera. Här finns yrkesstoltheten, underbemanningen, frustrationen, kompetensen, sorgen och omsorgen.

Kommunalarna har sagt ifrån – nu är det dags för alla andra att läsa och lyssna!