Är det så att föräldrar använder förskolan som extra barnpassning? Den frågan har stötts och blötts genom åren, bland annat i KA debatt.

Nu går Eslövs kommun steget längre och kräver att alla vårdnadshavare med barn i förskolan lämnar ett intyg över sina arbetstider, något som Skånska Dagbladet rapporterat om.

– Det är ett pressat, ekonomiskt läge med mycket besparingar för alla kommuner. Det leder till att det är ännu viktigare att vi använder skattemedel på rätt sätt, säger Eva Mellberg, avdelningschef på kommunen.

Kommunen kan kontakta chefen

Omkring 1 700 barn går på kommunens förskolor. Deras föräldrar har fram till slutet av september på sig att lämna in ett intyg från sina arbetsgivare. Men vad händer om en förälder vägrar att göra det? 

– Vi får diskutera det om det uppstår, och undersöka om det finns möjlighet att själv be om arbetstider från arbetsgivare, säger Eva Mellberg.

Eva Mellberg, Eslövs kommun.

Förhoppningen är att beslutet ska leda till en bättre arbetsmiljö för förskolepersonalen. Om det befinner sig färre barn på förskolan, till exempel under sena kvällar, innebär det att medarbetare kan lägga tiden på andra arbetsuppgifter, såsom planering. 

Kontrollerar inte föräldrar

Redan nu har enstaka rektorer vittnat om att antalet barntimmar har sjunkit, sedan kommunen började kräva intyg, enligt Eva Mellberg.

Hur ser du på risken att det här leder till konflikter eller osämja mellan vårdnadshavare och förskolepersonalen? 

– Det är därför vi har varit noga med att säga att detta gäller för alla. Det är inget som pedagogerna har bestämt, säger hon. 

På frågan om det här är ett sätt att kontrollera föräldrarna blir svaret:

– Jag skulle säga att det här är en metod för att kontrollera att vi spenderar våra skattepengar på rätt sätt.