Från och med förra veckan har alla förskolor i Karlskrona en gemensam matsedel som köken ska följa, något som väckt starka känslor bland delar av kökspersonalen.

– Det är som att hugga av händerna på en konstnär eller trubadur. Enligt mig är något av det roligaste med yrket att planera och göra sin egen matsedel, säger förskolekocken Peter Aronsson i Karlskrona.

Peter Aronsson, förskolekock.

Redan i fjol fick kommunens grundskolor och gymnasium en gemensam matsedel. Nu är tanken att förskoleköken ska utgå ifrån samma meny, men med mindre ändringar för att passa yngre barn. Därför har en grupp med kockar från förskolan fått i uppgift att se över matsedeln. 

Lättare för vårdnadshavare

Förhoppningen är att det ska bli en jämnare kvalitet på maten på alla förskolor, enligt kostchefen Johanna Lindholm. Dessutom kommer det bli enklare att följa upp kostnaderna om alla kök har en gemensam matsedel. 

– Tidigare har varje kök fått sätta sin egen meny och då har vi fått åsikter både från vårdnadshavare och rektorer om att det är så varierande kvalitet, säger Johanna Lindholm.

Förutom det kommer den gemensamma matsedeln även att underlätta för vårdnadshavare. Föräldrar som har ett barn i förskolan, och ett annat i grundskolan, har uttryckt missnöje över att barnen får olika rätter. 

– Min erfarenhet säger att vårdnadshavare har uppskattat att det är samma mat, då det blir lättare att planera middagen, men det är inte grunden till vårt beslut, säger Johanna Lindholm. 

Jag har gått igenom matsedeln och visst är det jättemånga bra rätter som funkar även på förskolan, i dag hade vi till exempel potatismos med korv. Men på onsdag är det kall pastasallad. Vill en tvååring äta det? Jag är rädd att svinnet kommer öka.

Peter Aronsson, förskolekock

Förskolekocken Peter Aronsson ifrågasätter att föräldrar skulle få svårare att planera måltider i hemmet, om man inte har en gemensam matsedel för alla förskolor, grundskolor och gymnasium.

– Det har sett ut så här i alla tider och jag har själv haft barn i förskolan och grundskolan. Föräldrar är väl läskunniga och kan planera själva?, undrar han. 

Vill se utbildning för personalen

Roger Thelin, huvudskyddsombud på Kommunal lokalt, tycker att kommunen ifrågasätter kockarnas kompetens. Han jobbar själv som kock på ett gymnasium och har jobbat utifrån den gemensamma matsedeln i ett år. 

– Jag är kritisk till gemensam matsedel framför allt eftersom kreativiteten tas bort, men på sikt kommer även kockarnas kompetens att minska, säger Roger Thelin.

Roger Thelin, kock och huvudskyddsombud.

I stället för att införa en gemensam matsedel tycker han att kommunen borde satsa på att vidareutbilda personalen, något som dels hade gett jämnare nivå på maten, dels gjort kommunen till en mer attraktiv arbetsgivare. 

Kommer utvärderas

Framöver kommer kommunen att utvärdera det nya arbetssättet, men redan nu ser man att en del skolkockar är nöjda med att ha gått över till en gemensam matsedel, enligt Johanna Lindholm. 

Åter till förskolekocken Peter Aronsson: 

Men kan det inte finnas fördelar med den gemensamma matsedeln? 

– Jag har gått igenom matsedeln och visst är det jättemånga bra rätter som funkar även på förskolan, i dag hade vi till exempel potatismos med korv. Men på onsdag är det kall pastasallad. Vill en tvååring äta det? Jag är rädd att svinnet kommer öka, säger Peter Aronsson.