Jag blir arg och ledsen både som förälder och barnskötare när jag läser diskussionerna om barn, föräldrar, semester och förskolan. 

Jag är med i Facebookgruppen ”Förskoleupproret” där det i dagarna har skrivits hundratals kommentarer från förskolepersonal som menar att föräldrar lämnar sina barn på förskolan trots att de själva har semester. Tonläget är högt. ”Varför skaffar man barn om man inte vill vara med dem?” är en återkommande åsikt.

Snabba att döma föräldrarna

Det är klart att vi alla vill att alla barn ska ha semester. Men jag tänker att det kanske inte alltid handlar om vad man vill. Jag tycker att vi är lite snabba att döma föräldrarna. Livssituationen kan se så olika ut för olika föräldrar. Hjälp föräldrarna i stället så kanske allt löser sig till det bästa i familjen.

Så gott som alla gör så gott de kan. Så snälla sluta döma föräldrar som behöver ett eller två andetag för att sedan ha hämtat kraft att kunna ha en bra semester med sina barn. För om inte föräldern håller sedan, hur bra blir det då för barnet?

Vi pedagoger ska göra vad vi kan för att barnen ska må bra. Vi ska inte slåss för att de ska vara hemma.

Vi har inga lagar över hur det ska se ut eller byggas upp med barnens ledighet från våra förskolor. Vi pedagoger måste och ska se varje barn för sig och varje barns behov är unika. Långt ifrån alla barn har eller får möjlighet eller förutsättningar till en härlig semester.

Vem har ansvaret att se till att barnen har semester? Hur lång och sammanhängande ska den vara och enligt vem? 

Inte vår uppgift att jaga föräldrar

Jag som ensamstående trebarnsmamma utan nätverk och stöd av samhället kanske behöver en dag för att fixa och trixa och pussla ihop fyra veckors semester. Och nej, det är inte förskolans ansvar att ”sitta barnvakt”. Men förskolan ska se till barnets bästa. Och det kanske är att vara en hjälpande hand någon dag.

Vår uppgift som pedagoger är inte att döma en förälder. Det är inte vår uppgift att jaga föräldrar om arbetstider, restider eller liknande. Vi ska lägga den tiden på barnen.

Om orosanmälan

Sedan kan det finnas föräldrar som utnyttjar oss på ett eller annat sätt. Men det är inte vår sak. Vi pedagoger ska göra vad vi kan för att barnen ska må bra. Vi ska inte slåss för att de ska vara hemma. 

Är vi oroliga är vi skyldiga att göra en orosanmälan. Men inte för att barnet inte fått semester.