Michaela Nilsson är både arg och besviken.

– Det är skandal, säger hon. Möjligheten att plugga med en inkomst som nästan är i nivå med lönen infördes i januari. Från oktober i fjol gick det att ansöka om omställningsstudiestöd.

Undersköterskan Michaela Nilsson tog möjligheten. Hon var rädd att gå in i väggen. Efter fem år tyckte hon att jobbet var för tufft på neurologi- och strokeavdelningen på Ryhovs sjukhus i Jönköping.

– Jag vill säga hejdå till vården, jag vill inte må dåligt av stress och ångest, säger Michaela Nilsson.

Hon tycker om att vara ute i friska luften, plantera, beskära träd och klippa gräs. Omställningsstudiestödet såg hon som en chans och sökte trädgårdsutbildningen på Komvux. Men trots att hon ansökte i november i fjol har hon nästan ett år senare alltså inte fått något besked.

Lever på besparingar

När Michaela Nilsson varit i kontakt med CSN har hon fått veta att de fortfarande arbetar med ansökningarna från oktober i fjol.

Sedan hon började utbildningen i februari har hon levt på sina besparingar. För att få det att gå ihop ekonomiskt låter hon bli att köpa kläder till sig själv. Men är noga med att barnen ska få allt de behöver.

Michaela Nilsson har också gått in extra på sjukhusjobbet som hon är tjänstledig ifrån. Men det hon tjänar kan komma att räknas av från det omställningsstudiestöd som hon hoppas få. Hur mycket vet hon dock inte.

Inför höstterminen sökte hon studiestödet igen, men vid midnatt den 1 april kraschade systemet och först nästa eftermiddag kunde hon skicka in sin ansökan.

Ungefär 22 000 personer ansökte om stödet inför höstterminen, enligt tidningen Arbetet.

Hoppade av och började om

En annan som väntar på besked från CSN är Susanne Lundqvist. Hon har arbetat som stödassistent och personlig assistent i sju år. För att ha lättare att byta jobb och kanske börja på en daglig verksamhet vill hon utbilda sig undersköterska. Därför ansökte även hon om studiestödet förra hösten. När hennes ansökan kom in i november hade redan 19 000 ansökt.

Hon började utbildningen, men när hon insåg att hon inte skulle få besked om studiestödet så hoppade hon av studierna och fortsatte jobba på gruppboendet.

Inför hösten gjorde hon en ny ansökan och började om på utbildningen till undersköterska nu i augusti. Även om hon inte fått besked från CSN så hoppas hon på att hon ska få studiestödet.

– Det här är galet, jag är färdig med att vara arg, man mår inte bra av det. Men det är en underliggande stress, säger Susanne Lundqvist.

Omställningsstudiestöd

För att byta yrke eller för att att bredda din kompetens i ditt nuvarande jobb kan du få omställningsstudiestöd om du är mellan 27 och 62 år.

Krav ställs på arbete, för att få studiestödet behöver du bland annat ha jobbat minst 8 av de senaste 14 åren och minst 12 av de senaste 24 månaderna. I genomsnitt ska du ha arbetat minst 16 timmar per vecka varje månad eller haft en inkomst på minst 18 575 kronor i månaden (gäller för 2023).

Studiestödet består av ett bidrag på 80 procent av din lön (max 5 143 kronor per vecka före skatt i år 2023) och av ett lån som du kan välja om du vill ta.

I max 44 veckor betalas studiestödet ut, om du studerar på deltid är tiden längre.

Studiestödet söks den 1 april och den 1 oktober hos CSN.

En omställningsorganisation ger stöd till den som vill utbilda sig. De ger också stöd om du ska söka omställningsstudiestödet med till exempel studie- och yrkesvägledning, validering, yttrande till CSN och kompletterande studiebidrag. Omställningsfonden stöttar anställda i kommuner och regioner.

Omkring 8 800 personer beräknas kunna få studiestödet 2023.

Källa: CSN