Varför behövs det nya omställningsstudiestödet?

– Har man jobbat i många år som undersköterska, barnskötare eller egentligen vilket yrke som helst som finns i Kommunal är det inte så enkelt att börja plugga mitt i livet. Man har en bostad, man kanske har barn och omkostnader som gör det i praktiken svårt att leva på studielån. Med det nya stödet kommer de allra flesta att kunna plugga i ett år med 80 procent av lönen. 

Sökande kan få stöd för upp till ett års heltidsstudier. Är det verkligen tillräckligt med tid för att hinna ställa om?

– Det finns många utbildningar som går att läsa på ett års tid. Det blir också viktigt för utbildningssamordnarna att se till att det finns bra utbildningar som funkar att läsa med studiestödet. Man kan också läsa deltid på upp till två års tid parallellt med arbete. 

Så får du det nya studiestödet

KA reder ut

Kommer kommunalarnas behov av studiestödet att prioriteras i förhållande till andra yrkesgrupper?

– Ja, på det viset att inom Kommunals områden finns det verkligen bristyrken. Den som utbildar sig inom Kommunals områden har väldigt hög sannolikhet att det kommer leda till en starkare ställning på arbetsmarknaden. 

– Ett typiskt exempel kan vara undersköterskan som vill fortsätta inom vården, men ha ett större ansvar. Då kan man läsa till specialistundersköterska inom intensivvård på Yrkeshögskolan.

Omställningsstudiestöd

Regeringen har presenterat omställningspaketet. En del av paketet är ett helt nytt studiestöd, som kommer att bestå av ett studiebidrag och ett studielån.

Från och med den första oktober i år går det att ansöka om studiestödet hos Centrala studienämnden (CSN).