Kommunal har nu slutgiltigtsagt ja till det nya huvudavtalet mellan LO och Svenskt Näringsliv, för privat anställda, och ett liknande avtal med Arbetsgivaralliansen för ideellt anställda.

De kompletterar de ändringar av las och införandet av ett statligt omställningsstudiestöd som riksdagen beslutade om i somras.

Snabbare rätt till stöd

Enligt Kommunals avtalsekreterare Johan Ingelskog är avtalet med Arbetsgivaralliansen något bättre än det med Svenskt Näringsliv.

– Medlemmarna får något snabbare rätt till tilläggstjänster vid omställning och kompletterande studiestöd, säger han.

Nya las.

Förändringar av las

Så påverkas du av nya las

KA reder ut

Han tycker att besluten att säga ja till de nya avtalen är historiska.

– De är resultatet av en förhandlingsprocess som har tagit flera år.

Två avtal återstår

Kommunal är nästan i mål med att alla kommunalare ska omfattas av nya huvudavtal för bättre villkor vid omställning och studier. Sedan tidigare finns liknande avtal för bland annat anställda i kommunal verksamhet.

Johan Ingelskog hoppas att de två avtal som återstår att teckna ska vara klara senast till 1 oktober då riksdagens beslutade nya lasregler börjar gälla tillsammans med införandet av ett statligt omställningstudiestöd. 

De avtal som återstår gäller dels ett avtal mellan LO och Fremia, för bland annat anställda i kooperativt och ideburen verksamhet, där förhandlingar pågår. Och dels ett mellan LO och Fastigo, för anställda inom fastighetsbranschen, där de ännu inte har börjat förhandla.