Den brittiska skådespelaren Jim Broadbent är en mästare till skådespelare och framstår som så sympatisk att det inte är någon slump att han ofta fått spela god make och/eller pappa (i exempelvis ”Bridget Jones dagbok”, ”Medan åren går” och ”Känslan av ett slut”).
I ”Harold Frys oväntade vandring” spelar han make till Penelope Wilton (känd från bland annat ”Downton Abbey” och ”After life”) och här är både äktenskapet och föräldraskapet minst sagt komplicerat.

Vandring över England

Harold är på väg för att posta ett brev till en cancersjuk vän när han inte kan sluta gå. Utan förberedelser bestämmer han sig för att vandra över hela England för att hälsa på sin gamla kollega på sjukhuset och inte bara skriva ett brev.

Under vandringen kommer tankarna och sorgerna upp till ytan och livet som lett fram till den här dagen nystas upp. Ovanpå detta blir Harold viral i medierna när någon fångar honom på bild, vilket leder till att den äldre mannens ensamma vandring förvandlas till ett jippo.

Påminner om godheten som finns

Utan Jim Broadbent hade jag inte gett så mycket för den här filmen men han bär upp den med sina fina uttryck. Det är en hjärtlig och välbehövlig påminnelse om att människor ofta är snälla och hjälpsamma. Ibland räcker det att bjuda på ett glas vatten, andra gånger att plåstra om någons såriga fötter och erbjuda ett rum över natten.

Boken är baserad på en bästsäljande roman av Rachel Joyce, som även skrivit filmmanuset.

”Harold Frys oväntade vandring” har biopremiär den 30 juni. Regi av Hettie Macdonald.