De senaste åren har trenden varit tydlig: allt fler arbetsgivare vill införa fler semesterperioder. Men på vissa orter har medlemmarna i Kommunal lyckats få stopp på det. 

– Det var verkligen glädje, vi lyckades nå vårt mål, säger Carola Ivarsson, huvudskyddsombud och undersköterska i Malung-Sälen.

Carola Ivarsson, Kommunal Malung-Sälen.
Carola Ivarsson, Kommunal Malung-Sälen.

Det var i februari i år som kommunen berättade att de ville gå från två till tre semesterperioder. Omkring 400 anställda inom äldreomsorgen och LSS omfattades av beslutet. 

Tanken var att den första perioden skulle börja vecka 23, då många barn fortfarande går i skolan. Den sista perioden skulle avslutas vecka 34, då sommarlovet är över. För Carola Ivarsson hade det påverkat familjelivet.

– Min gubbe kan inte ta semester när som helst heller. I längden hade det inneburit att vi skulle ha semester i lag var tredje år. Det hade varit otroligt jobbigt, konstaterar hon. 

Vikarierna blev lösningen

Det dröjde inte länge förrän Kommunal i Malung-Sälen höjde sina röster. Sektionen kontaktade skyddsombud, arbetsplatsombud och medlemmar – som i sin tur hörde av sig till chefer och tjänstemän. 

Men kommunen vägrade att behålla två semesterperioder. Många möten och förhandlingar pågick fram och tillbaka. Som en sista åtgärd planerade Kommunal ett demonstrationståg, men det hann aldrig gå så långt.

Så stoppade de fler semesterperioder

Carola Ivarsson, huvudskyddsombud på Kommunal i Malung-Sälen:

  • Engagera medlemmarna

I Malung-Sälen kontaktade även de anställda chefer och tjänstemän på kommunen och uttryckte sitt missnöje.

  • Våga komma med ett motförslag

I stället för att låsa sig vid att det bara finns två alternativ – arbetsgivarens eller det som har varit – är ett tips att våga tänka utanför boxen. Men kom ihåg att förslaget måste vara realistiskt.

  • Planera demonstrationer

Höj era röster och visa tydligt att ni är flera som tycker samma sak.

  • Kontakta media 

I Malung-Sälen tyckte man att det var viktigt att även lokala invånare fick veta vad som pågick inom äldreomsorgen och LSS. Därför gick man ut i lokalpressen. 

I stället riktade man fokus åt ett annat håll. Arbetsgivaren ville att två tredjedelar av ordinarie personal skulle vara i tjänst. Kommunal svarade med ett nytt förslag – som blev en facklig framgång. 

– Vi har många välfungerande och erfarna vikarier under hela året, så varför inte räkna in dem?, säger Carola Ivarsson.

Förslaget gick hem hos arbetsgivaren. Nu får alla anställda semester under juni, juli eller augusti. Exakt vilka datum bestämmer man tillsammans med sin chef. Hittills har det funkat bra, enligt Carola Ivarsson.

Anställda skickade egna förslag

Men Malung-Sälen är inte ensamma. I Lessebo backade kommunen från att införa tre semesterperioder efter att bland annat Anna Kjellin, som är förtroendevald på Kommunal, tog strid. 

Enligt Lessebo kommun behövde man dela upp ledigheten för att få ihop bemanningen inom äldreomsorgen och LSS. Men resultatet blev att anställda hotade med uppsägning, samt att Kommunal varnade för ökade sjukskrivningar.

– Det vi kände fick mest resultat var när vi lyfte frågan om arbetsmiljön. Att man behöver få sin vila under någorlunda attraktiva sommarveckor. Kommunen måste ju jobba för att vara en attraktiv arbetsgivare om man vill locka hit folk, säger Anna Kjellin. 

Flera anställda skickade även in egna förslag på hur sommarens bemanning kan lösas. Enligt Lessebo kommun kom det in flera bra förslag, men exakt hur man går vidare är ännu okänt, rapporterar Smålandsposten.