Sommaren närmar sig snabbt och fortfarande saknas 190 vikarier till äldreomsorg och funktionsstöd i Örebro kommun. På Kommunals sektion berättar man att medlemmar är oroliga då de ännu inte har fått sin semesteransökan beviljad. 

– Vi får mycket signaler från medlemmar som inte fått svar än, säger sektionsordförande Britt-Marie Balaj. 

Nu har huvudskyddsombuden inom äldreomsorg och funktionsstöd begärt att Arbetsmiljöverket griper in, genom att begära en arbetsmiljöåtgärd enligt arbetsmiljölagens 6:e paragraf. 

– Arbetsgivaren jobbar med olika åtgärder, men vi tycker inte att det räcker. Vi är oroliga inför sommaren att det inte ska finnas tillräckligt med vikarier och att våra medlemmar inte ska få fyra sammanhängande veckor, eller tvingas jobba mycket övertid, säger Britt-Marie Balaj.

Undersköterskorna Anna Johansson och Eva Strand jobbar i hemtjänsten i Kalix kommun där personalbristen är så akut att arbetsgivaren hotas av böter.

Personalkrisen

Så akut är personal­krisen i äldre­omsorgen

Nyheter

Arbetsgivaren inte oroad

Sahra Strandberg är verksamhetschef för kompetensförsörjning på Örebro kommun. Hon tror att man kommer att klara sommarens bemanning, bland annat tack vare samarbeten som gör att vikarier kan jobba på flera olika enheter.

I år ska man också ta in andra yrkeskategorier, som servicebiträden på äldreboenden. 

– Vi tycker att vi har vidtagit mycket åtgärder, men vi har ju inte lyckats om medarbetarna ändå är oroliga. Vi har sagt att vi ska träffa Kommunal varannan vecka och uppdatera dem om läget, men nu har de gått vidare till Arbetsmiljöverket, säger Sahra Strandberg.

Husvagnssemester (genrebild).

Semester – här är dina rättigheter

KA reder ut

Vad säger du till de anställda som ännu inte fått sin semester beviljad?

–  Är det två månader till semestern och man inte har fått besked så är den i princip beviljad. Men man vill ju få ett besked av sin chef och vi har sagt till cheferna att de ska vara tydliga och bevilja semester. Det är inget som medarbetarna ska gå och bära på. 

Det kan ske enskilda och särskilda händelser som gör att man måste dra tillbaka semestern, men det är vårt sista val.

Sahra Strandberg, verksamhetschef för kompetensförsörjning på Örebro kommun

Kan ni garantera att alla anställda får fyra veckors sammanhängande semester i sommar?

– Så kan man aldrig säga. Det kan ske enskilda och särskilda händelser som gör att man måste dra tillbaka semestern, men det är vårt sista val.  

I slutet av april saknades 250 vikarier till äldreomsorg och funktionsstöd. Nu ligger den siffran på 190. 

– Men vi har ungefär 200 personer som varit på intervju eller väntar på att bli kallade på intervju, säger Sahra Strandberg.

Kommunal vill ha sommarbonus

Svårigheten att rekrytera märks på flera håll i landet och en del kommuner erbjuder extra ersättning både för vikarier och för ordinarie personal som flyttar sin semester.

Sollefteå betalar till exempel 25 000 kronor till den personal som tar sin semester utanför perioden 12 juni-20 augusti. Vikarier som jobbar hela sommaren kan få upp till 15 000 kronor i bonus. 

Några kommuner som lockar med bonus

  • Sollefteå kommun: 25 000 kronor i sommarbonus för personal inom funktionsrätt och äldreomsorg om de arbetar under sommaren och sin semester utanför perioden 12 juni-20 augusti. Vikarier får 10 000 kronor i bonus om de jobbar åtta veckor. Vikarier utanför tätorten får också 5000 kronor för reskostnader.
  • Mölndals kommun: 12 000 kronor till vikarier inom äldreomsorg och funktionsstöd som jobbar åtta veckor. 5000 för dem som jobbar fyra veckor. Bonusen gäller för dem som jobbar minst 60 procent.
  • Skellefteå: 10 000 kronor till vikarier inom vård och omsorg eller stöd och service som jobbar mellan vecka 25 till 32. Kravet är att jobba minst 80 procent. Mellan 15 och 30 000 kronor till ordinarie personal i vissa verksamheter som flyttar delar eller hela sin sommarsemester. 
  • Jönköpings kommun: 4000 kronor i bonus för vikarier i äldreomsorgen som jobbar 6 veckor i sommar. För varje extra vecka utöver det ges 500 kronor i bonus. Vikarier som jobbat tidigare somrar får extra bonus för att de kommer tillbaka. Den ligger på mellan 2000 och 5000 kronor beroende på hur många somrar man jobbat.

Britt-Marie Balaj tycker att Örebro kommun borde ha gjort något liknande. 

– Det är viktigt att personalen får fyra veckors semester, men man borde ha haft ett sommarpaket för undersköterskor och vårdbiträden. Om någon väljer att skjuta på semestern då tycker vi att de ska få något för det, säger hon. 

I Örebro använder man sig av två semesterperioder, från juni till augusti. Den som flyttar sin semester får ersättning enligt kollektivavtalet. Men ingen extra bonus.

– Vi ser inte att det är befogat i det här läget. Det är en farlig snurr att komma in i för det handlar om att inte få sin sammanhängande ledighet eller att ta sin semester utanför semesterperioden, säger Sahra Strandberg.