Svårigheten för kommuner att hitta sommarvikarier till äldreomsorgen fortsätter under det nya året. 

Återigen är det flera arbetsgivare som inför fler än två semesterperioder. En av dem är Örnsköldsvik, där sommaren 2023 blir den första med tre semesterperioder. 

– Jag älskar mitt jobb och att jobba i äldreomsorgen, men nu går jag i tankarna att börja plugga eller byta jobb, säger undersköterskan Carina Bergman, som jobbar i äldreomsorgen. 

Carina Bergman.
Carina Bergman.

Hon är besviken över att personalen inte blev tillfrågad eller fick delta i diskussionerna. Dessutom tror hon att beslutet kan leda till att färre unga söker sig till vården. 

– Jag har ett barn på åtta år och risken är att det blir mycket fritids i sommar. Jag är väldigt besviken på att vi inte fått vara med och påverka, säger Carina Bergman. 

Kan missa barnens student

På kommunen konstaterar Kaisa Björnström, förvaltningschef, att de är medvetna om att det finns ett missnöje. Varför man inför fler semesterperioder beror på att man vill följa semesterlagstiftningen, som säger att personal har rätt till fyra veckors sammanhängande semester under juni, juli eller augusti.

– Det här är en svårighet i hela landet och det är jättetufft. Det kommer inte bli lättare att hitta vikarier bara för att man inför fler perioder, men skillnaden är att det blir mer jämnt fördelat under sommaren. Det blir inte lika stora tyngdpunkter, säger Kaisa Björnström.

Det är många som har barn som går i skolan och det är en del föräldrar som är förtvivlade över att de inte ska kunna ta ledigt när deras barn tar studenten.

Karl Dahlström, regionalt skyddsombud

Även i Varberg pågår det en facklig strid om semesterperioderna. Kommunen har sagt att de ska införa tre semesterperioder i år, något som inte ses med blida ögon av stödassistenten Karl Dahlström. Han är även regionalt skyddsombud på Kommunal. 

– Det ringer medlemmar nästan varje dag till oss på sektionen med klagomål om detta. Det är många som har barn som går i skolan och det är en del föräldrar som är förtvivlade över att de inte ska kunna ta ledigt när deras barn tar studenten, säger Karl Dahlström.

Piteå ändrar strategi

Tanken är att den första perioden ska starta de första dagarna i juni. Den sista perioden för semester är i slutet av augusti. Flera anställda ute på golvet har lämnat in protestlistor med namnunderskrifter. Likaså har facket lyft frågan i samverkan med arbetsgivaren.

Trots det står Varberg kommun fast vid att de ska införa tre semesterperioder för den som jobbar inom bland annat äldreomsorgen.

Även i Piteå har vårdpersonal och Kommunal lokalt rasat efter att kommunen föreslagit tre semesterperioder. Förra veckan presenterade arbetsgivaren en annan lösning. 

Personalen får lägga sina semesterperioder själva. Som högst får 33 procent av den ordinarie personalen vara frånvarande samtidigt. 

– Det här ger mer frihet för arbetslaget att välja själva, men det är en stor utmaning ändå eftersom det saknas vikarier, säger sektionsordförande Carola Berggren. 

Så ser det ut i resten av landet

Nora kommun
Den kommande sommaren ska personalen inom äldreomsorgen ha tre semesterperioder. Men redan nu larmar personal, som pratat med tidningen Nerikes Allehanda, att det saknas tillräckligt med vikarier för att få ihop det.

Umeå kommun
Inför sommaren har kommunen infört striktare regler. Med det menas att det kan bli svårare att få fem eller sex veckors beviljad ledighet, rapporterar Svt Västerbotten. 

Vimmerby kommun
Kommunal lokalt och kommunen har försökt att få till ett semesteravtal som skulle göra det möjligt för personalen att flytta på en eller flera veckor av sin semester. I utbyte skulle de få en ekonomisk ersättning, men förhandlingar strandade.

Region Gävleborg
Regionen undersöker möjligheten att införa tre semesterperioder för personalen inom vården, rapporterar tidningen Arbetarbladet. I en insändare skriver flera medarbetare att de är kritiska till beskedet.

Malung-Sälen
I förra veckan meddelade kommunen att man kommer gå från två till tre semesterperioder inom hemtjänsten. Beslutet har fått vissa anställda att söka nya jobb, rapporterar Falu Kuriren.

Surahammar
Här ska man införa tre semesterperioder i sommar för personalen på äldreboendet Källbogården. Den första perioden börjar den 12 juni, något som väckt oro kring hur man ska hinna lära upp vikarier, enligt Vestmanlands Läns Tidning.