Mellan kongresserna var tredje år har Kommunal förbundsmöten där bland annat förslag om medlemsavgifter tas och ekonomi och verksamhetsberättelsen redovisas. Det är 188 ombud samt förbundsstyrelsen som fattar besluten.

Beslutet om studerandemedlemskapet innebär att det ska vara öppet för unga och vuxna som utbildar sig till Kommunals yrken. Det ska gälla både gymnasieelever och vuxenstuderande på programmen barn- och fritid, naturbruk samt vård- och omsorg. Men även studerande på andra utbildningar med inriktning mot Kommunals yrken.

– Det är fantastiskt. Nu kan flera unga vara medlemmar, det gör att Kommunal kan växa, säger Nathalie Björfeldt, ombud i Västra Svealand, som drev frågan på kongressen förra året.

Gratismedlemskapt är tillfälligt på grund av att det krävs en stadgeändring. Därför gäller beslutet fram till kongressen 2025 då en stadgeändring tidigast kan ske.

Kommunals förbundsmöte.
Kommunals förbundsmöte.

Andra frågor på förbundsmötet

  • Förbundsmötet godkände verksamhetsberättelse och årsredovisning.
  • I höst kommer Kommunals strategi för att få igenom 30-timmarsvecka med bibehållen lön att presenteras. Det beskedet gav förbundsstyrelsen.
  • Förbundsstyrelsen fick ansvarsfrihet. Men här hettade det till för ett ögonblick när ombudet Ann-Christine Steneryd, från Bergslagen, yrkade på att styrelsen inte skulle få ansvarsfrihet på grund av beslutet om en omorganisation i Kommunal, som bland annat innebär att de regionala fackliga ombuden försvinner. Dessa ombud har haft fokus på medlemmar i privat verksamhet. Hon fick medhåll av ytterligare ett ombud men sedan röstades ansvarsfriheten igenom med kraftig majoritet.
  • Medlemsavgiften föreslås vara oförändrad nästa år. Det innebär beslutet om att godkänna budgetprognosen. Det är nu upp till förbundsstyrelsen att fatta det formella beslutet om medlemsavgiften kommande år.

Förbundsmöte

  • 188 ombud från hela landet och med olika yrken deltog. De ska granska verksamheten, och ta beslut om ekonomi, ansvarsfrihet och kommande verksamhet.
  • Förbundsmötet hålls de år då det inte är kongress, som är Kommunals högsta beslutande organ som tar beslut om vilka frågor facket ska jobba med och som väljer ledningen. 
  • Kongress hålls vart tredje år, den senaste var 2022.