Vårdbiträdet Carina kunde sluta jobba vid 62 – fick trygghetspension
De nya reglerna om trygghetspension har gjort att fler äldre och utslitna fått sjukersättning och nu uppmanar Kommunal fler kommunalare att ansöka. Vårdbiträdet Carina Åström, 62, i Sundsvall är en av dem som nu kunnat sluta jobba.
Den 1 september 2022 ändrades reglerna för sjukersättning. Det innebar att äldre lättare ska kunna få sjukersättning. Vårdbiträdet Carina Åström i Sundsvall, läste om regeländringen och sökte direkt i början av september. Hon fick hjälp av sin läkare och av Kommunals ombud att fylla i blanketterna. Och det blev ett positivt besked.
– Jag blev förvånad för jag har ju läst om många som blir nekade trots att de har så hemska diagnoser så man nästan blir mörkrädd, säger hon.
Förutom en hörselskada har Carina Åström sjukdomen kol, stadium tre av fyra. Hon har länge jobbat natt på ett äldreboende och tack vare deltid och bra bemanning har det gått bra. Men när Sundsvalls kommun lade ner boendet och Carin Åström fick börja på ett nytt ställe blev det tuffare.
– Vi hade varit tre stycken på 26 boende. Plötsligt hamnade jag ensam med 16 vårdtagare.
Först blev hon sjukskriven
När Carina Åström skulle gå över till den andra avdelningen för att hjälpa till att gå ronden fick hon stå utanför dörren i en halvminut bara för att hämta andan. Efter att ha fått covid-19 i början av pandemin led hon också av en sträckning på lungorna.
– Det blev mycket jobbigare att andas. Till slut blev jag sjukskriven i nästan ett år och sedan kom det här med sjukpension för äldre och då sökte jag direkt, säger Carin Åström.
Hon är en av totalt drygt 1 500 äldre som fått sjukersättning det första halvåret efter att reglerna mjukades upp. Det är en fördubbling jämfört med sex månader innan reformen.
Carina Åström får ut 13 800 kronor i månaden efter skatt i statlig sjukförsäkring, plus 2500 kronor från avtalsförsäkringen i kollektivavtalet.
Tanken med de nya reglerna, som kallas trygghetspension men alltså är sjukersättning för äldre, var att utslitna inte ska utförsäkras eller tvingas ta ut sin pension i förtid. En analys gjord av Försäkringskassan visar att reformen har gett effekt.
Många som får ersättning har förslitningsskador
Ökningen är störst bland de som haft fysiskt krävande jobb, som inom vård och omsorg och serviceyrken, och sjukdomar i rörelseorganen och nervsystemet har ökat mest.
– Det finns ett mönster att många av diagnoserna är ett resultat av förslitning, som till exempel artros, säger Per Jansson som är analytiker på Försäkringskassan.
Det som gör det lättare för äldre att nu får ersättning är att deras arbetsförmåga prövas mot de jobb de haft de senaste 15 åren. Klarar man inte att jobba kvar på sin gamla arbetsplats kan Försäkringskassan inte längre hävda att personen kan klara ett annat arbete på arbetsmarknaden.
Kommunals ombudsman Anne-Maria Carlsgård välkomnar att utslitna kommunalare fått en bättre chans att få ersättning.
– Det är ett steg i rätt riktning, säger hon.
Sjukersättning för äldre
- Trygghetspensionen infördes av den förra S-regeringen och syftet var att ge en bättre möjlighet för utslitna att få sjukersättning i slutet av arbetslivet.
- Reglerna ändrades så att de som har högst fem år kvar till pensionsåldern får en mildare prövning av om de kan fortsätta arbeta.
- Från 2023 betyder det att du behöver vara 61 år för att kunna få sjukersättning enligt de nya reglerna.
Den som är 61 år och äldre får sin arbetsförmåga prövad mot det eller de arbeten personen haft de senaste 15 åren. - Sjukersättning ger 64,7 procent av din genomsnittliga inkomst. Du kan också få ersättning från Afa Försäkring, genom kollektivavtalet.
- Om du får sjukersättning så påverkas inte din pension, den grundas fortfarande på den inkomst du hade tidigare.
- Reglerna för sjukpenning har också mjukats upp, så att äldre lättare kan få behålla sin sjukpenning efter 180 dagar. Även i den gruppen har fler äldre fått ersättning.
Förvåning över att inte fler söker
Det har länge varit väldigt svårt att få sjukersättning och de som beviljats pengar från Försäkringskassan har stadigt minskat. För drygt tio år sedan, 2004, var det fler än 15 000 som fick sjukersättning i åldersgruppen 60 till 64 år.
– Reglerna har lättat lite nu, men det är långt ifrån hur det var innan, säger Anne-Maria Carlsgård.
Efter att de nya reglerna infördes och fram till och med april i år har drygt 2400 personer över 60 år ansökt om sjukersättning. 66 procent har fått ersättning beviljad. På Försäkringskassan är man förvånad över att det inte kommit in fler ansökningar.
Och Kommunals Anne-Maria Carlsgård uppmanar de kommunalare som är utslitna och sjuka att söka.
– Det här är en bra reform som man ska använda sig av. Att du får sjukersättning påverkar inte pensionen. Och även om ersättningen är lägre än sjukpenning så har du möjlighet till bostadstillägg när du har sjukersättning.
Vårdbiträdet Carina Åström tycker att det är jättebra att de som slitit i vården i många år kan få sluta jobba tidigare.
– Det känns helt underbart. Jag hade aldrig haft en chans att kunna fortsätta jobba.