När tjänsterna annonserades ut sökte 36, nu har ett 10-tal anställts.

– Jag får heltidslön för 26 timmar i veckan, säger Emma Zuyten, vårdbiträde i hemtjänsten.

Emma Zuyten, vårdbiträde.
Emma Zuyten, vårdbiträde.

Innan hon fick den fasta tjänsten hade hon vikariat på deltid och fyllde upp med timmar. Det var stressigt, hon visste aldrig hur mycket pengar hon skulle få ihop varje månad. Nu slipper hon den oron och saknar inte heller de lediga helgerna.

– Jag brukar inte göra så mycket på helgerna. Jag studerar och då har man inte någon fritid, säger Emma Zuyten.

Enligt schema arbetar hon fredag till söndag, eller lördag till måndag. Någon gång i månaden kan det bli ett pass till i samband med APT, arbetsplatsträffar.

Viktigt för arbetsmiljön

Det var verksamhetschef Kristina Isaksson som fick idéen att införa tjänster för ständig helg. Hon berättar att Laholm inte haft delade turer på åtta år. Och att det har gjort att det fanns många obemannade pass på helgerna som gick till timavlönade.

– Vi ville ta tag i det, det handlar om kvaliteten mot brukaren och det handlar om arbetsmiljö, säger Kristina Isaksson.

Hon upptäckte att en annan kommun inrättat helgtjänster, men där var det 12-timmarspass.

– Jag ville att det skulle bli något vettigt. Jag vill inte att man ska ha arbetstid som är längre än åttatimmarspass, då landade vi i 26 timmar. Ett sänkt heltidsmått, det är poängen i det hela, säger Kristina Isaksson.

Stort intresse

När helgtjänsterna annonserades ut sökte fler än förväntat, flera av dem var redan tillsvidareanställda i kommun.

– Det är en myt att ingen vill jobba helg, säger Kristina Isaksson.

Ett lokalt avtal helgtjänsterna har skrivits med Kommunal.

­– Jag tycker att det är jättebra, vad som passar beror på var man är i livet. Om heltid ska bli norm måste man försöka att hitta nya vägar, säger Jeanette Örenmark, ordförande för Kommunal i Laholm.