Caroline höjde sin lön som undersköterska med 12 000 kronor
Undersköterskan Caroline De Souza höjde sin lön med nära 12 000 kronor på tre år. För KA berättar om hon om sina bästa tips, om hur och när det är rätt tillfälle att löneförhandla. Samtidigt lyfter hon nyttan av att vara medlem i Kommunal.
På knappt tre år har Caroline De Souza, undersköterska i Göteborg, höjt sin lön med nära 12 000 kronor. När hon börjar sitt nya jobb i hemtjänsten kommer hon att ha en månadslön på 33 000 kronor.
– Jag begärde 34 000 kronor på intervjun, jag blev erbjuden 32 500. Då sa jag att jag tar jobbet om jag får 33 000 kronor och då fick jag det, säger Caroline De Souza.
Självförtroende, kunskap och trygghet säger hon själv är förklaringen och utbildning.
Kom in på lägstalöner
Som så många andra i äldreomsorgen började Caroline De Souza som sommarvikarie. Då hade hon ingen utbildning och kom in på lägstalön. Det var 2016, sedan fortsatte hon som vikarie tills hon fick en tillsvidareanställning på korttidsboendet Toftaåsen, 2020 hade Caroline De Souza en månadslön på 21 300 kronor. När möjligheten gavs tog hon den och utbildade sig till undersköterska genom äldreomsorgslyftet.
När Toftaåsen skulle stänga 2021 sökte hon sig till boendet Norra Dragspelsgatan. När hon då förhandlade sin lön höjde hon sitt lönekrav eftersom anställningsavtalet skrevs innan årets löneökningar var klara – och hon ville ha även den löneökningen. På så sätt höjde hon lönen med 2 000 kronor.
I slutet av förra året sökte Caroline De Souza ett nytt jobb i hemtjänsten. När hon förhandlade lönen lyfte hon fram att hon studerat mikrobiologi på yrkeshögskolan och att hon inte skulle vara med i 2023 års lönerevision.
På så sätt lyckades hon alltså få upp din lön till 33 000 kronor.
Yrkestiteln bra tillfälle
– Nu när yrkestiteln blir skyddad skriker hemtjänsten efter undersköterskor. Det är bästa tillfället att byta jobb, säger Caroline De Souza.
Därmed har hon höjt sin lön med närmare 12 000 kronor genom att byta arbetsplats men ändå vara kvar hos samma arbetsgivare, Göteborgs stad.
Samtidigt är hon snabb att erkänna att hon inte skulle ha haft det självförtroende och trygghet att begära högre lön utan det hon lärt sig på de utbildningar hon gått för sina fackliga uppdrag som arbetsplatsombud och huvudskyddsombud.
– Kunskap är makt. Jag har lärt mig att uttrycka mig, säger Caroline De Souza.
Carolines bästa tips – så höjer du lönen
Tro på dig själv. Våga sälja in dig. Tänk på vad arbetsplatsen behöver och lyft fram vad du kan ge dem. Tänk: ”Det är de som behöver mig”, ”Jag har något att ge”, ”Ni måste betala”.
Berätta för chefen vad du gör, vilka extra uppdrag du har, om du till exempel är dokumentationsansvarig, och vilka utbildningar du har.
Tänk på tidpunkten för att byta jobb. Byt i slutet av året. När du begär lön kan du utgå från nästa års löneökning i avtalet och lägga på en summa på den i ditt lönekrav.
Begär alltid mer i lön an vad du vill ha, kanske 2 000 kronor mer.
Sök flera jobb. Gå på intervjuer för att träna.
Om du får högre lön på ett nytt jobb så kan du berätta det för din nuvarande chef, erbjuda dig att stanna om din lön höjs med lika mycket eller mer.
Gå Kommunals medlemsutbildning. Du lär dig mer om dina rättigheter, får bättre självförtroende och har lättare att ställa krav.